Hlavní obsah

Evropská raketa Vega poprvé selhala, spadla i s vojenským satelitem

– Paříž

Evropská raketa Vega poprvé od uvedení do provozu v roce 2012 selhala. Dvě minuty po nočním startu z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně zaznamenalo letové středisko anomálii, nosič se pak i s nákladem zřítil do Atlantského oceánu, napsal server Spaceflight Now. Vega nesla na oběžnou dráhu kolem Země vojenský satelit Spojených arabských emirátů.

Foto: Arianespace

Start rakety Vega

Článek

Raketa odstartovala ve čtvrtek 3:54 SELČ. K problému došlo v době zážehu druhého stupně Zefiro 23 (Z23), uvedl viceprezident Arianespace Luce Fabraguetes.

„Jak jste viděli asi dvě minuty po startu v době zažehnutí Z23 došlo k velké anomálii, jejímž výsledkem je neúspěch mise.” Dodal, že je mu líto ztráty nákladu. Tím byl ve Francii vyrobený satelit Falcon Eye 1, který byl určen pro snímkování povrchu Země pro potřeby armády Spojených arabských emirátů.

Odborníci nyní analyzují data, která raketa před zkázou odeslala. První výsledky nelze očekávat dříve než za několik hodin, uvedla Arianespace s tím, že k poruše zřejmě došlo po zapálení druhého stupně, který je stejně jako první a třetí poháněn tuhým palivem.

Foto: Arianespace

Start rakety Vega

Telemetrické údaje ukazují, že raketa dosáhla maximální rychlosti 7800 km/h dvě minuty a třináct sekund po startu. Pak začal její rychlost klesat a raketa se odklonila od plánované dráhy, přestala stoupat, a nakonec spadla do moře.

Raketa Vega je určena pro dopravu nákladu do 2,5 tuny na nízkou oběžnou dráhu kolem Země, která se nachází do výšky zhruba 2000 kilometrů nad povrchem.
S vývojem Vegy začala Evropa v roce 1998, první let se uskutečnil v únoru 2012. Od té doby si raketa připsala 14 úspěšných startů, až ten patnáctý skončil neúspěchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám