Hlavní obsah

Europoslanci podpořili vyšší dotace na školní mléko a ovoce

– Štrasburk (Francie)

Europoslanci se v úterý rozhodli podpořit finanční posílení programu, díky kterému dostávají školáci v celé Evropské unii dotované mléko, mléčné výrobky a také čerstvé ovoce a zeleninu. Nově by měl roční rozpočet na příspěvky na zdravější stravování vzrůst o 20 miliónů eur na celkových 250 miliónů (6,8 miliardy Kč).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dotované dodávky mléka a mléčných výrobků do škol v EU běží už od roku 1977, ve školním roce 2013/2014 se takto mléko dostalo k 19 miliónům žáků.

Příspěvky na ovoce a zeleninu pro školní děti Unie poskytuje od roku 2009, před dvěma roky díky nim dostalo tyto produkty deset miliónů dětí.

Dvacet miliónů dětí s nadváhou

Programy, které mají propagovat zdravější stravování dětí a které fungují i v Česku, navrhla Evropská komise před dvěma lety sloučit. Tento krok nyní podpořil europarlament, předběžný souhlas už vyslovily i členské státy.

Podle europoslanců je třeba zdravější stravování školních dětí propagovat zejména s ohledem na rostoucí podíl evropských školáků, kteří trpí nadváhou.

Podle statistik je v Evropské unii 20 miliónů dětí, které se potýkají s kilogramy navíc. Děti a dospívající podle odborníků denně snědí jen asi 30 až 50 procent doporučené denní dávky čerstvého ovoce a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám