Hlavní obsah

EU schválila největší program pro výzkum. Slibuje miliardy i pro vědce z Česka

Evropský parlament tento týden přijal nový rámcový program EU pro výzkum a inovace pro období 2021–2027 jménem Horizon Europe. Má jít o největší program na podporu vědy a výzkumu v Evropě, který disponuje rozpočtem ve výši 95,5 miliardy eur (2,47 bilionu Kč). Může nabídnout zajímavé příležitosti pro české vědce a umožnit rozvíjet nápady různých podniků a tzv. start-upů.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu. Ilustrační foto.

Článek

„Máme za sebou úspěšné hlasování o bezpochyby nejzásadnějším zdroji financí pro naše vědce a také průmysl a podniky. Je pravda, že v Evropském parlamentu jsme si uměli představit ještě ambicióznější rozpočet, ale myslím, že s 95,5 miliardy eur můžeme být spokojeni – je to více než v předchozích sedmi letech,“ uvedla europoslankyně Martina Dlabajová (nezávislá za ANO).

Horizon Europe bude navazovat na program Horizon 2020. „Nový program je postaven tak, aby co nejlépe reagoval na potřeby průmyslu, životního prostředí a společnosti jako celku a aby díky skloubení znalostí a talentu dostal z našich vědců a podniků to nejlepší. Postarají se o to tzv. mise a ‚evropská partnerství‘, která umožní úzkou spolupráci partnerů z veřejné a soukromé sféry,“ vysvětlila česká europoslankyně z liberální frakce.

Nadace dvou českých vědců podpoří mladé chemiky 200 miliony

Věda a školy

Zřídila se podle ní i nová Evropská rada pro inovace. „Horizon Europe se i díky tomu ještě více otevře zejména malým a středním podnikům včetně těch z ČR. Evropská rada pro inovace bude podporovat inovativní projekty, a to i takové, které by jinde kvůli vyššímu riziku jen těžko sháněly podporu. Na malé a střední firmy je připraveno 70 procent jejího rozpočtu,“ doplnila.

Rámcové programy pro výzkum a vývoj jsou programy EU, které určují priority v oblasti výzkumu a technologického rozvoje – vždy na sedm let. Prostředky z těchto programů podporují kromě rozvoje výzkumných kapacit také mobilitu vědců či mezinárodní vědeckou spolupráci. Do těchto programů je možné se hlásit na základě vyhlašovaných výzev.

Díky olomouckému vědci míří do ČR speciální grant. Otestuje nový materiál na ukládání energie

Věda a školy

Jak připomíná na svém webu Technologické centrum Akademie věd ČR, zmíněná Evropská rada pro výzkum navíc nyní vydala prohlášení, ve kterém shrnuje opatření, která přijala k eliminaci negativních dopadů pandemie koronaviru na žadatele a držitele evropských grantů.

Žadatelé, kteří nově získali granty ERC, mohou např. požádat o posunutí začátku projektového období o šest měsíců z důvodu současné situace.

„Řešitelé grantů mohou ve výjimečných situacích, jakou je pandemie nemoci covid-19, pracovat též z domova,“ stojí na stránkách.

Nová vesmírná agentura se sídlem v Praze

Evropský parlament zároveň v uplynulých dnech schválil vznik Kosmického programu EU a nové Agentury EU pro kosmický program (EUSPA), která bude sídlit v Praze.

Evropský parlament posvětil novou vesmírnou agenturu se sídlem v Praze

Věda a školy

Cílem programu o rozpočtu 14,8 miliardy eur (386,3 mld. Kč) bude výstavba a provoz družicových systémů, jejichž data a služby budou dostupné v soukromém a státním sektoru, ve vědě i čistě pro osobní využití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám