Hlavní obsah

Energii pro vaši domácnost v budoucnu možná vyrobí piezoelektrická podlaha

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přecházíte často po bytě, nebo si radši posedíte v křesle při sledování televize? V budoucnu by se mohlo stát, že budete muset po podlaze ve vašem obýváku nachodit pěkných pár metrů denně právě proto, abyste televizi vůbec mohli sledovat. Podlaha totiž bude piezoelektrická a právě tlak vašich chodidel vyrobí energii potřebnou k rozsvícení obrazovky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předpokládá to alespoň jeden z návrhů, které zatím přišly do soutěže Ecomagination Challenge II vyhlášené společností GE. Ta hledá nejlepší nápady na energeticky úsporné bydlení budoucnosti.

Soutěž je určena pro technology, firmy i začínající podnikatele. Účastníci mohou za nejlepší nápady na zvýšení energetické efektivity domácností a lepší využití větrné, solární, vodní energie a energie z biomasy získat pět prémií po 100 000 dolarech. Na financování projektů je pak připraveno celkem 200 miliónů USD.

Soutěž číslo 2

GE a její kapitáloví partneři navázali na rekordní globální úspěch předchozí soutěže „ecomagination Challenge: Powering the Grid”, v níž se utkali autoři nápadů na změny dosavadních způsobů, jakými se vyrábí, distribuuje a využívá energie.

Stotisícovou prémii obdržela například nafukovací větrná turbína nebo inteligentní vodoměr, který dokáže vyrábět vlastní elektřinu. V internetovém hlasování, jež předcházelo vyhlášení oficiálních výsledků, zvítězil projekt silnic a parkovišť poskládaných ze solárních panelů. Ten získal odměnu ve výši 50 000 USD.

Některé návrhy soutěží podruhé

Přihlášeno ale bylo více než 4000 projektů, z toho přes 1100 právě v kategorii využití energie v domácnosti. V další fázi soutěže budou tyto návrhy znovu zařazeny do hodnocení, účastníci mohou stávající projekty rozšířit a vylepšit, navíc se mohou přihlásit i další projekty. Přihlášky lze podávat do 1. března 2011 na adrese www.ecomagination.com/challenge.

„Byly přihlášeny tisíce návrhů, které mají pomoci přijetí elektrické sítě příští generace, řada z nich se zabývala otázkou využití energie. Množství návrhů v této oblasti nás inspirovalo, abychom se znovu zamysleli nad tím, jak spotřebitelé využívají energii, a zaměřili se na takové inovace, které lidé poznají na vlastní kůži – tedy řešení, která umožní podpořit energetickou efektivitu v domácnostech,“ uvedla Beth Comstocková, marketingová ředitelka a senior viceprezidentka GE.

Úspěšným účastníkům se otevírá možnost  získat investice, navázat obchodní vztahy či jiné formy spolupráce. Odborná porota složená ze zástupců vedení společnosti GE a předních představitelů akademické obce navíc vybere pět výherců ceny Innovation Award. Za tyto novátorské projekty autoři opět získají odměnu ve výši 100 000 dolarů. Mezi odborné porotce se tentokrát zařadí také skupina nejúspěšnějších účastníků první fáze soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám