Hlavní obsah

Einsteinův mozek byl průměrně velký, měl ale zvlášť složité závity

Právo, aa

Mozek patrně největšího génia moderních dob Alberta Einsteina nebyl nijak veliký, ale zato mimořádně komplikovaný. Konstatuje to studie, která shrnula výsledky vůbec prvního zkoumání mozku otce teorie relativity. Po Einsteinově smrti v roce 1955 jeho mozek zvážili – hmotnost 1230 gramů odpovídá průměru.

Foto: Shaan Kokin / Julien's Auctions, Profimedia.cz

Rentgen mozku Alberta Einsteina

Článek

Pak tkáně rozřezali na 240 sekcí a další dva tisíce tenkých plátků, aby je mohli neurologové po celém světě studovat. Většina preparátů se ale bohužel ztratila.

Antropolog Dean Falk z Floridské státní univerzity shromáždil ty, které se zachovaly, a složil je podle fotografií z archívu patologa Thomase Harveyho, který géniův mozek před 57 lety preparoval.

„Na každém laloku Einsteinova mozku jsou oblasti s výjimečně komplikovanými závity,“ napsal Falk v odborném magazínu Brain.

Foto: Profimedia.cz

Albert Einstein měl jako zaměstnanec patentového úřadu spousty času na přemýšlení o času a prostoru.

Už dříve se spekulovalo, že množství rýh v mozkové kůře, zejména na čelním laloku, může souviset s genialitou.

Falk rovněž zjistil, že Einsteinův mozek měl zvětšené oblasti přenášející nervové impulzy do tváří a jazyka a čelní laloky byly zvětšené v místech, která odpovídají za koncentraci a plánování. Zdá se, že tyto změny proti normálu souvisejí s tím, co Einstein o sobě říkal: že jeho myšlení je spíš „svalové“, než by pracovalo s konkrétními slovy, soudí Falk.

Nyní se tento vědec chce pokusit najít odpověď na otázku, zda je Einsteinova genialita takříkajíc produkt jeho mimořádného mozku nebo je to naopak – zda se díky genialitě mozek takto přizpůsobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám