Hlavní obsah

Einstein měl pravdu. Skoro třicetileté měření zachytilo, jak hvězda tančí kolem černé díry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teleskop ESO/VLT na chilské poušti Atacama v dubnu poprvé prokázal, že hvězda obíhající kolem superhmotné černé díry v centru naší Galaxie se pohybuje přesně tak, jak předpovídá obecná teorie relativity fyzika německého původu Alberta Einsteina. Po mnoha obězích dráha hvězdy opíše v prostoru tvar připomínající květinu, nikoli jednoduchou elipsu, jak říká Newtonova teorie gravitace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teleskop zachytil hvězdu tancující kolem černé díryVideo: ESO, L. Calçada, ESO, GAVITY COLLABORATION, Reuters

 
Článek

Dlouho vyhlížený výsledek přinesla opakovaná měření prováděná se stále vyšší přesností posledních 27 let. Umožnila vědcům odhalit další tajemství obra ukrývajícího se v srdci Mléčné dráhy.

Černou díru v Mléčné dráze obíhají podivné objekty

Věda a školy

„Einsteinova obecná teorie relativity předpovídá, že dráha tělesa vázaného na oběžné dráze kolem jiného objektu není uzavřená jako v Newtonově teorii gravitace, ale stáčí se směrem dopředu v rovině oběhu. Tento známý efekt – poprvé pozorovaný na dráze planety Merkur kolem Slunce – byl jedním z prvních důkazů podporujících obecnou teorii relativity,” vysvětlil Reinhard Genzel, ředitel německého ústavu Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics.

„O sto let později se nám podařilo detekovat stejný efekt u hvězdy obíhající kompaktní rádiový zdroj Sagittarius A* ležící v samotném středu naší Galaxie. Tento pozorovatelský průlom umocňuje naše přesvědčení, že Sagittarius A* musí být superhmotná černá díra o hmotnosti čtyř milionů Sluncí,” doplnil.

Hvězda obří černou díru oběhne za 16 let

Sagittarius A* se podle mezivládní organizace s názvem Evropská jižní observatoř (ESO), jejímž členem je i ČR, nachází přibližně 26 tisíc světelných let od Země a je obklopen skupinou hvězd. Představuje tak doslova unikátní laboratoř pro testování fyziky v jinak nedostupných extrémních podmínkách silné gravitace.

Jedna z těchto hvězd s označením S2 se k černé díře přibližuje na vzdálenost menší než 20 miliard kilometrů (což je asi 120krát více, než dělí Slunce a Zemi). Je tak nejbližším objektem na oběžné dráze kolem tohoto giganta, jaký byl dosud objeven.

Při nejtěsnějším přiblížení k černé díře se hvězda S2 žene prostorem rychlostí dosahující tří procent rychlosti světla a celý oběh dokončí za zhruba 16 let.

Před 80 lety byly detekovány první krátkovlnné signály z Mléčné dráhy

Věda a školy

Planety a hvězdy se pohybují po nekruhových (eliptických) drahách a díky tomu se přibližují a vzdalují vzhledem k objektu, kolem kterého obíhají. Dráha hvězdy S2 se stáčí, což znamená, že poloha nejbližšího bodu na dráze kolem černé díry se mění. Každý další oběh je dráha pootočena vzhledem k předchozímu a těleso v prostoru postupně opisuje tvar připomínající květinu.

Obecná relativita dává podle tiskové zprávy ESO přesnou předpověď míry, s jakou se dráha stáčí, přičemž poslední měření provedená v rámci tohoto výzkumu dokonale souhlasí s teorií. Efekt známý jako Schwarzchildova precese ještě nikdy nebyl změřen pro hvězdu obíhající kolem superhmotné černé díry.

Analýza údajů z Keplerova dalekohledu objevila Zemi podobnou planetu v obyvatelné zóně

Věda a školy

Výzkum pomocí dalekohledu ESO/VLT (Very Large Telescope) na Observatoři Paranal v Chile vědcům pomáhá zjistit nové informace o okolí superhmotné černé díry ve středu Galaxie.

„Jelikož měření polohy hvězdy S2 souhlasí s předpovědí obecné relativity, můžeme stanovit ostré limity ohledně množství neviditelné látky jako například rozptýlené temné hmoty či možných menších černých děr přítomných v blízkosti objektu Sagittarius A*. To je velmi důležité pro naše chápání vzniku a vývoje superhmotných černých děr,“ dodávají vedoucí projektového týmu z Francie Guy Perrin a Karine Perrautová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám