Hlavní obsah

Do pokusných jednotných přijímaček se přihlásila polovina středních škol

Právo, jim

Do pilotní fáze povinných jednotných přijímacích zkoušek na střední školy se přihlásilo dohromady 650 středních škol z 1331.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Uchazeči o studium na těchto školách tak kromě běžného výběrového řízení budou muset podstoupit testy z matematiky a českého jazyka z dílny Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat).

O přijetí však nadále bude rozhodovat ředitel školy, který při výběru uchazečů může brát v potaz i jiná kritéria než dva státní testy. Dokonce ani nebude muset přisuzovat výsledku v testech velkou váhu.

Cermat pouze doporučí školám, kolik by měl uchazeč získat v testu bodů, aby byl u testu úspěšný.

Liberecko bojkotuje

Takové jsou podmínky státních přijímaček na střední školy, které proběhnou příští rok ještě nanečisto. O rok později už by měly být přijímačky podle záměru ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) povinné pro všechny.

Ministr si slibuje, že díky povinným přijímačkám se podaří zamezit vstupu na střední školy žákům, kteří nejsou schopni odmaturovat. Podle odborníků však takový nástroj vymyslet nelze a jeho cílem je jen snaha o posílení učňovských oborů, po čemž volají představitelé zaměstnavatelských lobby.

Do pokusného testování se nepřihlásily školy Libereckého kraje, kde krajský úřad už jednotné přijímačky provozuje. Zatímco dalších sedm krajů, které rovněž organizují plošné přijímačky, se do pilotního projektu zapojilo a uvítalo možnost úspor, Liberecký kraj se svého modelu nechce vzdát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám