Hlavní obsah

Díky nápadům českých strojařů budou nástroje ostřejší

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nože, ale i břity pil a mnoha dalších nástrojů budou ostřejší díky nejnovější české technologii. Vývojáři totiž přišli na to, jak odstranit letité problémy spojené s výrobou těchto řezných nástrojů.

Foto: Tomáš Krásenský

Praktickou variantou okružní ruční pily je pila ponorná, která se většinou dodává spolu s vodicí lištou.

Článek

Posledním krokem výroby je začištění nově vytvořeného ostří. Dosud se k tomu využívaly speciální kartáče. Revoluční změnou je jejich nahrazení sypkou směsí.

Vyrobený nůž, řetěz pily nebo jiný řezný nástroj se upne do speciálního stroje, v němž nejsou kartáče, ale takzvané abrazivo, tedy drsná sypká směs. V ní je hrot omílán a zbaven všech nežádoucích hran. Výsledkem je následně mnohem ostřejší a také hladší nástroj.

Vypadá to zdánlivě jednoduše, ale cesta k výrobě ostřejších nástrojů byla složitá. Navrhli ji výzkumníci z fakulty strojního inženýrství brněnského Vysokého učení technického (VUT) ve spolupráci se zástupci brněnské firmy Astra Motor, která se zabývá výrobou řezných nástrojů.

Vědci z brněnské techniky zkoumají vdechování nebezpečných vláken

Věda a školy

Také trvanlivější

Bylo nutné vytvořit nejen přístroj se speciálním držákem pro uchycení začišťovaných nástrojů s hroty, ale přijít na nejvhodnější složení sypké hmoty na opracování.

„Náš postup má hned několik výhod. Lze opracovat větší množství nástrojů najednou. Také se opracovávají všechny zuby současně, tedy až několik stovek zubů, a to v čase pouhých několika minut. Výsledkem je řezný nástroj zbavený ostřin, který má téměř ideálně zaoblený břit s hladkým povrchem,“ řekl Právu Miroslav Píška z VUT.

Čeští vědci hledají způsob, jak ulevit pálícím očím

Věda a školy

Hlavním výsledkem je, že po začištění hrotů novým způsobem mají tyto předměty lepší řezné vlastnosti a déle vydrží. Dočišťování nově vyrobených ostří je mnohem náročnější, než se může zdát. Při dosavadním postupu, tedy za použití kartáčů, se některé hroty ničí, tupí a lámou. Pokud není hrot opracován dokonale, nelze na něj nanášet povlaky, které zpevňují.

Vývojáři již svůj nápad přihlásili k patentování. Vznikl z podnětu zástupců české firmy GSP High Tech Saws, která vyrábí pilové kotouče, nože a kotoučové pily. Její zástupci se obrátili na vývojáře z VUT s dotazem, jak pro jejich výrobky vytvořit dokonalejší břity.

Studium kyberbezpečnosti odstartuje na Masarykově univerzitě už letos

Věda a školy

„Nová technologie je výhodná pro kotoučové pily a nástroje s velkým počtem zubů, ale je možné ji využít i na jiné nástroje. Používat tento nový postup znamená pro výrobce získat významnou konkurenční výhodu,“ uvedl Jan Keprda z vedení společnosti Astra Motor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám