Hlavní obsah

Dán dostal po nehodě robotickou ruku. Poprvé je v ní i cit

Novinky, CNN, hop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vadné rachejtli přišel Dennis Aabo Sorensen z Dánska před deseti lety o ruku. Nyní se účastnil experimentu s novým druhem bionické protézy. Jedná se o revoluční typ, který mu dovoluje cítit objekt, jehož se dotýká. Zařízení využívá senzory komunikující s elektrodami napojenými na Sorensenovy nervy, uvedl server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italští vědci vyrobili unikátní robotickou ruku, ve které je citVideo: Reuters

 
Článek

Je to vůbec poprvé, kdy mohl někdo po amputaci znovu získat cit v ruce díky protéze, prohlašují výzkumníci. „Můžu říci, jestli je věc měkká nebo tvrdá. Bylo to opravdu úžasné mít najednou schopnost znovu rozlišit věci jednu od druhé,“ řekl Sorensen.

Samotné testy se skládaly z několika cvičení. Někdy Sorensenovi zakrývali oči a dostal špunty do uší, aby se potvrdilo, že přenos signálu prochází opravdu jen skrz ruku. Bionickou náhradou pak byl schopen určovat sílu, jak chce věc pevně uchopit, a cítil její tvar a pevnost, napsal portál livescience.com.

Celý projekt se jmenuje Lifehand 2, volně se dá název přeložit jako „živá ruka“. Testy proběhly na klinice v Římě v únoru roku 2013. Zatím je muž z Dánska jediný, kdo tento experiment podstoupil.

Cesta je ještě dlouhá

Celé zařízení se zatím nedá odnést mimo laboratoř. Protéza byla napojená k počítači celou dobu, co trval experiment. Právě skrz něj probíhal přepočet signálu z ruky pro samotné nervy. Takže protézu Sorensen ještě nemůže používat doma. Vědci doufají, že v další části projektu se jim podaří vytvořit ruku zcela bezdrátovou.

Není to však běh na krátkou trať, tento cíl dosáhnou pravděpodobně až v několika letech. Vedoucí týmu se chce zaměřit na použití menších čipů. Muž z Dánska řekl: „Budu více než šťastný, budu-li moci pokračovat v testech.” První, co by chtěl udělat, pokud by ruku dostal z laboratoře, je to, že by šel jezdit na kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám