Hlavní obsah

Další krok k záchraně. Vědci vytvořili čtyři nová embrya prakticky vyhynulých nosorožců

Embrya už devíti budoucích exemplářů nosorožců bílých severních vyčkávají v miskách s tekutým dusíkem na vložení do dělohy samic příbuzného jižního nosorožce. Poslední dvě samice severního bílého nosorožce Fatu a Nájin žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, obě patří ZOO Dvůr Králové. Pokus vzkřísit takřka vyhynulý živočišný druh, k němuž může dojít v příštích třech letech, představuje ojedinělý počin.

Foto: Rio the Photographer

Odběr vajíček od Fatu

Článek

Mezinárodní vědecký tým BioRescue poslední skoro čtyři roky rozšiřoval nosorožčí embryobanku o jednotlivé zárodky schraňované v soukromé laboratoři Avantea v italské Cremoně.

Začátkem letošního jara došlo k průlomu. Vědcům se podařilo k původním pěti embryím najednou během jara přidat další čtyři. Zárodky vznikly ve speciálním inkubátoru.

„Jde o nejúspěšnější výsledek, který se týmu složenému z berlínského Leibnizova institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat, Safari Parku Dvůr Králové, Kenya Wildlife Service, Ol Pejeta Conservancy a Avantey, povedl,“ okomentoval nebývalý úspěch šéf mezinárodních projektů královédvorské zoo Jan Stejskal.

Foto: Rio the Photographer

Samice Fatu

Vzniku embryí předcházel v keňské rezervaci Ol Pejeta opakovaný odběr vajíček od jedné ze dvou posledních samic severního nosorožce vlastněných dvorskou zoo: Fatu. Vajíčka vědci oplodnili rozmraženým spermatem mrtvých samců.

Konkrétně se 28. března odebralo 19 vajíček od Fatu. Vajíčka byla převezena do laboratoře Avantea, kde jich bylo 14 oplodněno spermatem uhynulého samce Suniho. Čtyři oplodněná vajíčka se vyvinula v životaschopná embrya. Spočívají nyní v tekutém dusíku spolu se třemi embryi získanými v roce 2019 a dvěma loni v prosinci.

Záchrana druhu pokračuje. Už pět embryí bílých nosorožců čeká v laboratoři

Věda a školy

„Pomocí devíti embryí nosorožců severních dojde k jejich přenosu do jižních matek. Nemůžeme se dočkat, až se narodí mláďata, která zajistí přežití tohoto druhu,“ dodal keňský ministr turismu a divoké přírody Najib Balala.

Vystihnout správný čas

Vědci v africké rezervaci připravují stádečko samic nosorožců bílých jižních vhodných k embryotransferu. Chuť náhradních matek zabřeznout vzbuzuje vykastrovaný jižní samec.

„Vystihnout správný čas pro vložení embrya do dělohy je zcela klíčové. Tento moment není možno poznat bez ukazatele v roli samce,“ přiblížil Stejskal.

Foto: Rio the Photographer

Sterilizace samce

Rozmnožit nosorožce pomocí faktické inseminace se doposud nikomu nepovedlo. Odborníci embryotransfer pro jistotu zprvu vyzkouší nanečisto.

„Proces přenosu embrya do náhradní matky je nutné nejdříve provést s méně cennými embryi nosorožců bílých jižních. Teprve pak dojde k podobnému úkonu s velmi vzácnými embryi nosorožců bílých severních,“ vysvětlil ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Čeští vědci pomohli objasnit záhadná úmrtí orlů v USA. Ptákům se začíná dařit

Věda a školy

Tým chce vzkřísit severní bílé nosorožce pomocí doposud devíti embryí získaných z oplodněných vajíček v kombinaci se zárodky vytvořenými z kmenových buněk odebraných uhynulým kusům celosvětově nejohroženějšího zvířete.

Kombinace obou metod zaručí dostatečný počet geneticky odlišných severních nosorožců, což zabrání tomu, aby nová populace nezdegenerovala dřív, než dospěje.

Renesanci severních bílých nosorožců předcházel v roce 2009 transport čtyř exemplářů ze Dvora Králové do Keni v rámci světově ojedinělého projektu Poslední šance na přežití.

Gang lovců nosorožců dostal podmíněné tresty

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám