Hlavní obsah

Čtyřkaři se už bez přijímaček na střední školu nedostanou

Právo, Marek Přibil

Zatímco v minulém školním roce dvě třetiny středních škol nepořádaly přijímací zkoušky, v tom letošním se mohou deváťáci zapotit. Kraje jako zřizovatelé SŠ nyní začínají testy zavádět. To proto, aby se na SŠ nedostávali například žáci, kteří vzhledem ke svému prospěchu, často i několika čtyřkám, patří na učiliště.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

A zkoušky budou přesto, že letos kvůli slabým populačním ročníkům mělo mnoho SŠ problém s naplněním kapacity. Ostatně už loni nabízely asi 150 tisíc volných míst, ale uchazečů byly zhruba jen 104 tisíce. Školy přitom o studenty velmi stojí, protože na každého dostávají státní dotace.

Dostat se na veřejnou SŠ s maturitou bez zkoušek již například příští rok nebude možné v Pardubickém kraji. „Vedení kraje schválilo, že na všechny maturitní obory budou muset žáci skládat přijímací zkoušky,“ uvedl vedoucí krajského odboru školství Ladislav Forman. Přitom původně chtěl kraj zavést přijímačky jen na gymnázia, aby zvýšil úroveň jejich absolventů.

Testy z češtiny i matematiky

Z češtiny budou zkoušky podle Formana společné pro všechny školy, neboť z ní maturují všichni studenti. Na gymnázia, obchodní akademie a odborné školy technického zaměření by se měly skládat také zkoušky z matematiky. Na ostatních školách, zdravotních nebo chemických, by měli žáci možnost volby mezi biologií a chemií.

Po dobu přijímaček si chce kraj nechat vytvořit externí organizací, pravděpodobně využije služeb společnosti Scio. Od této soukromé firmy si zhruba 200 středních škol nechalo přijímačky zorganizovat už letos. Například ve Zlínském kraji museli těmito testy projít už všichni uchazeči o středoškolská studia.

„Kromě Pardubického, Karlovarského a Zlínského kraje uvažuje o přijímačkách i Liberecký kraj, v tomto případě však pouze pro gymnázia. Pak ještě Moravskoslezský kraj s tím, že bude vypsáno výběrové řízení na realizátora přijímaček,“ řekl včera Právu mluvčí Scia Bohumil Kartous. Mluvčí školství Václav Koukolíček dodal, že situaci úřad nemonitoruje.

Čtyřky už neprojdou

V Karlovarském kraji se na přijímačkách dohodly jak školy zřizované krajem, tak i soukromé SŠ. Podle školského zákona nelze ředitelům zavedení přijímacích zkoušek nařídit, kraj jim to může pouze doporučit.

„Přijímací testy jsme připravili ve spolupráci se společností Scio. Náklady Karlovarského kraje na zorganizování přijímacích testů budou 720 tisíc korun,“ uvedl pro ČTK krajský radní pro oblast školství Vratislav Emler.

Vedení kraje se přitom neobává, že by zavedení přijímaček u maturitních oborů způsobilo odliv žáků na střední školy v jiných krajích, kde žáci testy dělat nebudou.

Podle průzkumu, který si kraj udělal, v loňském roce šlo na maturitní obory v kraji 360 žáků, kteří měli na základní škole na vysvědčení čtyřku. To je podle vedení kraje dokladem toho, že bez přijímaček se na maturitní obory dostávají i žáci, kteří by měli studovat jinde.

Hrozí slučování a rušení škol

Ministerstvo už dříve uvedlo, že současná situace je neúnosná a školy se budou muset rušit nebo slučovat kvůli slabým populačním ročníkům.

Žáky proto ředitelé přijímali hlavně na základě vysvědčení ze základní školy. To bylo hlavním kritériem přijetí až pro polovinu středních škol, pro dalších 41 procent to pak byla podstatná součást rozhodování o přijetí.

Přihlášky se v letošním školním roce podávají od 15. března, přijímačky do denního studia se konají od 22. dubna do 7. května 2011.

Více informací se dočtete ve čtvrtek v mimořádné příloze Práva Jak si dobře vybrat SŠ

Anketa

Měly by být přijímací zkoušky na střední školy i při nízkém zájmu studentů?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 13350 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám