Hlavní obsah

Čínští vědci uměle vyrobili malou "černou díru"

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá díra má nálepku hrozivého vesmírného jevu o rozloze hvězdné soustavy, který pohlcuje hmotu i světlo. To ovšem neznamená, že neexistuje černá díra, která by se nevešla do kapsy upozorňuje server Popular Science. Čínští vědci z univerzity v Nankingu zkonstruovali černou díru v laboratoři.

Článek

Jde o jednadvaceticentimetrový disk, který pohlcuje veškeré elektromagnetické záření, které jím prochází bez nebezpečné radiace nebo roztažení času. A narozdíl od vesmírné černé díry nevznikla zhroucením hvězdy, ale jde o kovový disk tvořený z 60 soustředných kruhů z odlišným průřezem.

Odlišné profily kruhů přenášejí a ohýbají světlo do středu disku. Lapené světlo pak uniká do okolí ve formě tepla.

Černá díra

Černá díra je neviditelné seskupení hmoty ve vesmíru s tak silnou gravitací, že pohlcuje vše včetně světla. Může vzniknout kolapsem velké hvězdy, která se zhroutí a její gravitace se obrovsky zvýší. Dalším způsobem vzniku je i shromažďování hmoty, jejíž gravitační pole postupně roste a začíná pohlcovat vše. Existence černé díry je dokázána pozorováním chování objektů v její blízkosti.

Kapesní černé díry tak nejsou jen laboratorní legráckou, ale mají logické využití při konstrukci nových slunečních panelů, které budou schopné pohlcovat elektromagnetické vlnění v jeho celém širokém spektru, a tak efektivnějí produkovat elektrickou energii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám