Hlavní obsah

Číňané našli v hrobce 2400 let starou polévku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo by neočekával, že by se v dnešní době dala ochutnat autentická jídla z doby před naším letopočtem. A přece dala, jen by ovšem asi žádného gurmána nepotěšila. V severní Číně našla v sobotu skupinka archeologů stopy tekutiny se zvířecími kostmi, o které se domnívá, že by mohla být autentickou polévkou starou 2400 let.

Článek

Nález tisíce let staré polévky by byl o to zajímavější, že by šlo o první dokumentaci toho, že Číňané tehdy připravovali polévku ze zvířecích kostí. Tekutina v bronzovém hrnci nyní už nevypadá nikterak vábně. Za zelenou barvou však stojí podle archeologů oxidace bronzové nádoby. Informoval o tom čínský deník China Daily.

Hrobku archeologové prohledávali vzhledem k rozšiřování letiště nedaleko města Si'an, které zakryje i toto místo, které bylo v dávných dobách domovem známé terakotové armády.

Nalezená nádoba se třemi nožičkami má 20 centimetrů na výšku a 24,5 centimetru v průměru a byla v momentě nálezu uzavřená. Archeologové již odebrali vzorky, aby identifikovali jednotlivé ingredience a zjistili, jakým zvířatům kosti patřily. Musí pak navíc také potvrdit, že nalezená tekutina je doopravdy polévka.

Našli i vyčpělé víno

V té samé hrobce archeologové nalezli ještě bronzovou nádobu, která obsahovala tekutinu bez jakékoliv vůně. Domnívají se, že jde o vyčpělé víno.

Si'an je jedním z nejstarších měst v Číně a za více než tři tisíce let má velmi bohaté historické dědictví. Hlavním městem říše bylo po 1100 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám