Hlavní obsah

Čína vyslala na orbitu první 6G satelit na světě

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané poslali na oběžnou dráhu kolem Země první 6G satelit na světě. Stalo se tak společně s dalšími družicemi v pátek 6. listopadu, jak nyní informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vyslala do kosmu první 6G satelit na světěVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 70kilogramový satelit vynesla do kosmu čínská raketa Dlouhý pochod 6, která v pátek odstartovala z kosmodrom Tchaj-jüan. Ten se již od 60. let minulého století nachází v horách severní Číny.

Cílem je, aby satelit otestoval technologii šesté generace bezdrátových systémů (6G), která by podle tamních státních médií včetně televize CGTN mohla být nejméně stokrát rychlejší než 5G.

Mobilní síť bude i na Měsíci, pro NASA ji postaví Nokia

Mobil

Dalších 12 satelitů úspěšně vynesených na orbitu zahrnovalo dvě rovněž čínské družice pro vědecké experimenty a také desítku argentinských komerčních satelitů.

Svět se zatím učí pracovat s 5G

Podle Číňanů se má tento 6G satelit v budoucnu využívat v oblastech, jako je například výstavba tzv. chytrých měst, prevence a zmírňování katastrof, stejně tak i ochrana životního prostředí.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Již před rokem jsme psali, že čínská společnost Huawei zahájila výzkum v oblasti systémů 6G, které mají být nástupcem mobilních sítí páté generace (5G). Prohlásil to tehdy generální ředitel firmy Žen Čeng-fej, avšak zároveň připustil, že se sítě 6G neobjeví dříve než za deset let.

Stávající nová generace mobilních sítí 5G slibuje mimořádně rychlé datové přenosy a schopnost podpořit nové technologie, jako jsou auta bez řidičů. Tyto sítě se nicméně rozvíjejí pomalu.

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Mobil

Přesto už je v současnosti mohou nabízet i všichni tři čeští operátoři – spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou ale dostupné pouze v některých lokalitách.

Čína vyslala do kosmu nový průzkumný satelit

Věda a školy

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám