Hlavní obsah

Čína úspěšně otestovala kapsli pro vesmírný turismus. Na palubě byla želva

Novinky,

Číňané otestovali prototyp kapsle, kterou by jednoho dne mohli lidé cestovat do vesmíru. Úspěšný zkušební let zařízení se uskutečnil ve středu 25. října. Minikapsli, zmenšenou věrnou kopii finálního plavidla jménem Traveller 3, vynesl do výšky 20 kilometrů nad zemský povrch balón naplněný héliem. Na palubu výzkumníci umístili malou želvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína úspěšně otestovala kapsli, kterou by v budoucnu mohli turisté cestovat do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

„Plavidlo se ve výšce 20 kilometrů pohybovalo čtyři hodiny,“ informoval dle agentury Reuters šéf pilotního projektu Traveller Čou Fej. Malá želvička, která se nacházela na palubě, měla otestovat systémy daného stroje na podporu života. A zdařilo se, zvíře v kapsli přežilo.

I když je model malý, podle šéfa projektu obsahuje vše potřebné a plně odpovídá chystanému velkému.

Jak Čou Fej prozradil čínské státní televizi CCTV, finální modul bude moci nést šest lidí. Ti si poté dle jeho slov užijí pohledy na planetu Zemi a zblízka budou moci pozorovat i Měsíc. Kdy přesně se let zrealizuje i s lidskou posádkou, však zatím není jisté.

Velmoc v průzkumu vesmíru

Čínský prezident Si Ťin-pching hodlá mít ze svého státu globální velmoc v průzkumu vesmíru. Do roku 2018 chce například Čína vyslat sondu na odvrácenou stranu Měsíce. [celá zpráva]

Letos rovněž simulují pobyt na Měsíci, jak už Novinky informovaly. [celá zpráva]

Tamní kosmický program roste, byť ne vždy se úplně zadaří. Číňané nyní třeba nemají pod kontrolou objekt o hmotnosti 8,5 tuny, který se pohybuje rychlostí přes 32 tisíc kilometrů v hodině, který se má ještě letos rozpadnout na kousky a zřítit se na neznámá místa na Zemi. Jde o Tchien-kung 1 (Nebeský palác), první čínskou vesmírnou družici. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám