Hlavní obsah

Číňané jako první na světě „teleportovali” objekt do vesmíru

Novinky,

Vědcům z Číny se podařil mimořádný počin. Přenést informaci o částici i mimo prostředí laboratoře sice lidstvo umí už od loňského roku, avšak až doteď se to nikomu nepodařilo na opravdu velkou vzdálenost, natož na zhruba 500-1400 kilometrů vzdálený satelit na oběžné dráze Země. Něco takového se stalo poprvé a může to připravit cestu ještě ambicióznějším projektům.

Foto: Profimedia.cz

Teleportovaný foton zachytil čínský satelit Micius.

Článek

Nešlo o přemístění nějakého většího pevného tělesa, Číňanům se však povedlo ve zlomku sekundy přemístit velmi malou částici, foton, respektive informaci o jeho stavu.

Kvantová provázanost částic způsobuje, že úkony vykonané jednou částicí okamžitě ovlivní chování druhé. Teoreticky může tento princip fungovat na neomezenou vzdálenost, avšak jde o stav velmi křehký, neboť fotony se vzájemně ovlivňují s jinými částicemi v ovzduší či v optických kabelech.

Albert Einstein považoval fotony za objekty s řadou vlastností, které jsou charakteristické pro částice. Přiřadil jim energii, hybnost i hmotnost. Obecně jde o elementární částice, kterými popisujeme kvantum elektromagnetické energie, zprostředkovávají elektromagnetickou interakci. Jednoduše řečeno, jde o částice světla.

Tým výzkumníků poslal informaci o fotonu na oběžnou dráhu díky procesu kvantové teleportace. Informaci zachytil satelit Micius, který Čína vypustila na oběžnou dráhu minulý rok a který se pohybuje ve vzdálenosti 500 až 1400 kilometrů od vědecké základny v Tibetu.

Je to zatím jednoznačně nejdelší vzdálenost testovaná v těchto experimentech. Práce byla zveřejněna na otevřeném webu arXiv. S odkazem na publikaci MIT Technology Review o tom informoval americký magazín Time.

Budoucí kvantový internet?

Laboratorní testy kvantové teleportace jsou ve 21. století již běžné. Vědci už teleportovali laserové paprsky či atomy rubidia. Mimo laboratorní podmínky se kvantová teleportace podařila uskutečnit minulý rok, a to dvěma vědeckým týmům současně.

„Vesmírná teleportace se tedy může realizovat. Očekáváme, že bude hrát klíčovou roli při snaze vytvořit kvantový, tedy maximálně rychlý a výkonný internet,“ uvádějí podle britského listu The Guardian autoři pokusu pod vedením profesora Čchao-Jang Lu z Vědecko-technické univerzity Číny v Che-fej.

Reklama

Související články

Obří balón už zkoumá kosmické částice

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vypustil z Nového Zélandu obří balón, který je určen ke shromažďování vědeckých dat v blízkém vesmíru....

Vědci ohlásili objev nového typu částice

Vědci pracující s Velkým hadronovým urychlovačem (LHC), který je nejvýkonnějším na světě, ohlásili ve čtvrtek nález nové subatomární částice, od níž si slibují...

Výběr článků

Načítám