Hlavní obsah

Chemickou olympiádu vymysleli Češi, teď přivezli medaile z Japonska

– Tokio/Praha
Právo, Petr Kotek

Čeští gymnazisté zabodovali mezi 267 studenty z 68 zemí, kteří se zúčastnili 42. ročníku Mezinárodní chemické olympiády na tokijské univerzitě Waseda. Zlaté medaile získali Ondřej Hák z gymnázia v Hořicích a František Petrouš z českobudějovického gymnázia v Jírovcově ulici, stříbrné Pavel Švec ze stejného budějovického gymnázia a Ondřej Henych z libereckého gymnázia v Jeronýmově ulici.

Článek

„Mezinárodní chemická olympiáda vznikla v roce 1968 v tehdejším Československu, konala se v Praze jako mezinárodní nadstavba naší národní soutěže,“ připomíná Petr Holzhauser z Ústavu anorganické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

Zatímco prvního ročníku se zúčastnily pouze tři státy - pořádající Československo, Polsko a Maďarsko, soutěž se od té doby rozrostla na velkolepou prestižní akci.

Soutěžní úkol: jed ryby Fugu

V první části soutěže museli studenti prokázat svoje praktické dovednosti. Součástí úloh byla příprava organické látky či stanovení množství anorganického komplexu pomocí kolorimetrie, tedy sledováním barevnosti roztoku pouhým okem.

V teoretické části se objevily úlohy týkající se například fungování lithiových akumulátorů či odbourávání a biosyntézy tetrodotoxinu, účinného jedu japonské pochoutky – ryby Fugu. „Obtížnost úloh je tradičně na úrovni nižších ročníků vysokých škol, studenti si s nimi však dobře poradili a celková úspěšnost našeho týmu byla 88 %,“ řekla Právu mluvčí VŠCHT Ivana Picková.

Příští ročník Mezinárodní chemické olympiády se uskuteční příští rok v turecké Ankaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám