Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli vložky proti vaginální mykóze

Novinky,

Tři čtvrtiny ženské populace trpí minimálně jednou za život vaginální infekcí či mykózou, polovina z nich opakovaně. Pomoci jim může nová technologie českých vědců - speciální probiotické vložky, které množení mikroorganismů omezují. Výzkumníci ve spolupráci s Masarykovou univerzitou (MU) v Brně zkoumají i možnost využití dezinfekčních účinků aktivního kyslíku.

Foto: Masarykova univerzita

Výzkumníci z Masarykovy univerzity přišli s metodou použití tzv. aktivního kyslíku, který má u dámských hygienických potřeb výrazné dezinfekční účinky.

Článek

Plísně neboli mykózy a infekce způsobují kvasinky a bakterie, které se kvůli narušené rovnováze uvnitř a kolem pochvy nekontrolovatelně přemnoží. K příznakům patří nepříjemné svědění, výtok, pálení a někdy i bolest při močení.

„Několikaletý výzkum v této oblasti odhalil, jak účinně vázat probiotika na dámské hygienické potřeby. Přátelské bakterie brání růstu jiných mikroorganismů tím, že produkují antimikrobiální látky a kyselinu mléčnou. Ta v postiženém místě udržuje mírně kyselé prostředí, které zabraňuje dalšímu přemnožení patogenních bakterií nebo kvasinek, které způsobují zánět,“ vysvětlil Petr Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, která se výzkumem nových typů probiotik zabývá.

Hygienické potřeby s obsahem probiotických kultur jsou podle něj vhodné zejména pro ženy, které trpí opakovanými a chronickými záněty. Umožňují totiž přirozený přenos probiotických kultur na intimní partie a zároveň představují šetrnou formu řešení těchto potíží bez použití chemických antimikrobiálních látek, jak dále zmínil.

Kyslík čistí

Tým doktora Ryšávky navíc aktuálně spolupracuje s vědci z brněnské MU na vývoji nového typu hygienických potřeb, které mají dlouhodobou schopnost šetrné dezinfekce. Působí tak preventivně nejen proti samotnému zánětu, ale i proti souvisejícím obtížím. Výzkumný projekt podpořila v rámci programu Epsilon i Technologická agentura ČR.

„Naším cílem je vyvinout takový materiál, který umožní pozvolné uvolňování aktivního kyslíku, který omezuje množení nepřátelských bakterií a kvasinek. Tím mimo jiné omezujeme také vznik aromatických sloučenin a zápachu, který přemnožené mikroorganismy vytvářejí,“ doplnil Ryšávka.

I proto je tento typ vložek dle jeho tvrzení vhodný pro pravidelné užívání jak u zdravých žen, které chtějí preventivně dbát o svoji intimní hygienu, tak u žen, které trpí jednorázovými nebo opakovanými vaginálními záněty bakteriálního nebo kvasinkového původu.

„Z provedených testů vyplývá, že aktivní kyslík by mohl v budoucnu pomoci i v podpůrné léčbě genitálních oparů,“ uzavřel s tím, že využití nalezne tento materiál i u pacientů trpících například inkontinencí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám