Hlavní obsah

Čeští vědci spočítali, kam v Německu dopadl meteorit. A přesně tam se úlomky našly

Praha

Čeští astronomové slaví úspěch. Díky jejich přesnému výpočtu se podařilo po dopadu půltunového meteoritu v Německu nalézt 20 kusů úlomků, které mají hmotnost od několika gramů až po kus o hmotnosti 1,32 kilogramu, oznámil v pátek Astronomický ústav AV ČR.

Foto: R. Sporn, M. Neuhofer, Český astronomický ústav Akademie věd ČR

Meteorit o váze 1,320 kilogramu

Článek

Velmi jasný meteor, tzv. bolid proletěl v neděli 6. března nad Horním Rakouskem a spadl v Bavorsku severně od řeky Inn na území, které je ohraničeno vesnicemi Stubenberg na západě a Ering na východě.

Čeští vědci oznámili místo dopadu úlomků už den po přeletu meteoru. První úlomek o hmotnosti 45 gramů se našel už týden po dopadu 12. března a následně se nacházely další drobné úlomky o váze několika gramů.

Foto: M. Karl, Český astronomický ústav Akademie věd ČR

Čtvrtý meteorit o hmotnosti 42,4 gramu nalezený na severním břehu řeky Inn

Propočty Čechů počítaly s tím, že se menší úlomky naleznou ve východní a jižní části pádové oblasti a hmotnost úlomků bude růst směrem na západ až severozápad, podle toho, z jaké výšky k pádu jednotlivých meteoritů došlo. Největší meteority měly být v lesním porostu východně od Stubenbergu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Mapa nálezu úlomků meteoritu, který spadl na počátku dubna v Bavorsku.

„Celková hmotnost prvních meteoritů velmi dobře odpovídala místu nálezu podle naší předpovědi,“ řekl Pavel Spurný z astronomického ústavu a koordinátor Evropské bolidové sítě. Podobně jako z dráhové analýzy původního meteoru i ze složení byl tedy jednoznačně potvrzen asteroidální původ tohoto tělesa.

Hmotnost dalších nalezených meteoritů postupně rostla. Poslední a největší nález se podařil ve čtvrtek 1. dubna v oblasti z koncové fáze letu, kde čeští astronomové předpokládali výskyt kusů o váze větší než jeden kilogram. To se také potvrdilo.

V jamce necelých 15 cm hluboké se nalezl meteorit o váze 1320 gramů nepravidelného a poněkud zploštělého tvaru. Na části povrchu jsou velmi dobře patrné četné mělké prohlubně, tzv. regmaglypty.

Foto: R. Sporn, M. Neuhofer, Český astronomický ústav Akademie věd ČR

Meteoritt, který váží 19,2 gramu, byl zabořen do hlíny.

Zatím neoficiální pojmenování meteoritu je Stubenberg.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám