Hlavní obsah

Český systém na výrobu vody ze vzduchu je v SAE v ostrém provozu

– Buštěhrad (Kladensko)

Zařízení S.A.W.E.R. vědců z buštěhradského univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB), které vyrábí vodu ze vzduchu, vstoupilo ve Spojených arabských emirátech (SAE) do ostrého provozu. Testování v tamních podmínkách potrvá šest měsíců, vyhodnocení provozu budou mít vědci k dispozici na konci roku, řekl Tomáš Matuška z UCEEB, který má projekt na starosti.

Foto: UCEEB ČVUT

S.A.W.E.R.

Článek

Dva lodní kontejnery vyslali vědci na cestu z Buštěhradu do Spojených arabských emirátů v červnu.

Na přelomu července a srpna zařízení zvané S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resources) v poušti instalovali, nyní je Matuška zpět v ČR. Data vědci sbírají na dálku, energii pro systém zajišťuje solární zdroj.

Prototyp má umět vyrobit 100 litrů destilované vody denně. Obohacením minerály z ní vznikne pitná. Systém by mohl pomáhat v odlehlých oblastech bez infrastruktury.

„Teď nás čeká měsíc optimalizace řízení, pak se pravděpodobně do Spojených arabských emirátů zase vrátíme kvůli kontrole a případným úpravám,“ uvedl Matuška.

Podle odborníka zatím nelze odpovědět, jak systém pouštní podmínky ovlivní. Kolik vody v průměru denně vyrobí, bude jasné až po několika měsících.

„Nyní vše vypadá v pořádku, ale zařízení je čerstvě spuštěné, jsme na počátku,“ dodal.

Foto: UCEEB ČVUT

Ilustrační foto

Vědci chtějí podle Matušky získat jak data z léta, kdy jsou podmínky v lokalitě extrémní, tak z podzimu a zimy.

Návrh pro český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji

Zkušenosti z provozu v Emirátech vědci využijí pro návrh systému pro český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji (tedy v SAE), který by měl být vyroben do konce letošního roku a instalován v příštím roce.

Foto: UCEEB ČVUT

Zařízení vyrábějící vodu bude ústředním exponátem českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Testovaný prototyp se vejde do dvou lodních kontejnerů a má být schopen vyrobit 100 litrů destilované vody denně. Obohacením minerály z ní vznikne pitná voda, S.A.W.E.R. by tak mohl pomáhat v odlehlých oblastech bez infrastruktury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám