Hlavní obsah

Vynález českých vědců by měl sklízet úspěch na Expo 2020, už má i první ocenění

Novinky,

Odborníci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze pod vedením Tomáše Matušky převzali 13. září ocenění na konferenci Eurosun 2018 ve Švýcarsku. Získali 1. místo v řešení zařízení S.A.W.E.R., které bude středem české expozice na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Jak Novinky informoval Ladislav Lašek z Fakulty strojní ČVUT, zvítězili v konkurenci 180 hodnocených výzkumných prací. Jejich dílo má umět získávat vodu i v poušti.

Foto: UCEEB ČVUT

S.A.W.E.R.

Článek

Ocenění převzal Tomáš Matuška, vedoucí vědecko-výzkumného týmu a pracovník Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT.

Foto: UCEEB ČVUT

Ilustrační foto

Na práci se podílel také Vladimír Zmrhal, vedoucí Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT, rovněž vědecko-výzkumný pracovník centra Bořivoj Šourek.

Fungování nezávislé na infrastruktuře

Přístroj S.A.W.E.R. (Solar Air Earth Resource) přichází s unikátním způsobem získávání značného množství vody ze vzduchu i v pouštních podmínkách.

Foto: UCEEB ČVUT

Zařízení vyrábějící vodu bude ústředním exponátem českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

„Ve druhé části zařízení se část vody upravuje, aby mohla kultivovat pouštní písek na plochu vhodnou pro pěstování rostlin. Potřebnou tepelnou a elektrickou energii pro chod systému dodávají solární zařízení, takže S.A.W.E.R. může fungovat naprosto nezávisle na infrastruktuře,“ vysvětlil Lašek.

Zařízení je zajímavé i tím, že propojuje několik vědních oborů a využívá řady ryze českých patentů a inovací. Navíc se může stát důležitým příspěvkem pro kultivace pouště.

Reklama

Související články

Pod Arktidou se hromadí teplá voda

V části Severního ledového oceánu se zhruba 50 metrů pod hladinou hromadí teplá voda. Když mořský led taje, slunce vodu ohřívá a silné arktické větry ji...

Výběr článků

Načítám