Hlavní obsah

Česká polární stanice v Antarktidě jméno velikána Járy Cimrmana neponese

Právo, Vladimír Klepáč

Jen o chlup unikla v uplynulých dnech jednomu z největších českých géniů, a to Járovi Cimrmanovi, jedinečná pocta. Mohla být po něm pojmenována česká vědecká polární stanice v Antarktidě. Návrhem se seriózně zabývalo i ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Vizualizace Český nadační antarktický fond

Takto bude vypadat nová česká vědecká polární stanice na ostrově Nelson v Antarktidě. Mohla se jmenovat Cimrmanova.

Článek

Tým, hledající nové pojmenování pro základnu na ostrově Nelson, ale narazil na netradiční problém. Kamenem úrazu se stalo to, jak vysvětlit světové vědecké komunitě, kdo je Jára Cimrman.

„Neustále bychom museli vysvětlovat, kdo je Jára. Nejsme si jisti, že by někteří kolegové pochopili, proč je stanice pojmenována po fiktivním všeumělovi, čím je významný a jak je možné, že je ve své vlasti tak milovaný. Asi bychom se přes všechno to vysvětlování k vědě samotné ani nedostali,“ řekl Právu Pavel Kapler z brněnské Masarykovy univerzity.

Drtivě porazil Komenského

Škola již deset let provozuje na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova Mendelovu polární základnu. Jde o souostroví Jižní Shetlandy, v níž je další česká stanice na ostrově Nelson. Nyní je známá pod označením Eco-Nelson.

Virus komplikuje i českou expedici do Antarktidy

Domácí

V roce 1988 ji vybudoval občan ČR Jaroslav Pavlíček. Stanici převzal do péče Český antarktický nadační fond. Připravuje stavbu nové polární základny na ostrově Nelson, což byla příležitost pro nové pojmenování této stanice. Rozhodovalo se za účasti ministerstva zahraničí. Ve hře byly hned tři názvy.

Polární základny jsou pojmenovány vždy po světově uznávaných osobnostech. Česká nese jméno zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela (1822–1884).

Vyhrál Nelson

Do souboje o nové pojmenování se proto dostal i učitel národů Jan Amos Komenský. Pro Járu ale nepředstavoval žádnou překážku. Cimrman hladce překonal Komenského, přesto zůstal těsně pod vrcholem.

Nakonec bylo vybráno pojmenování CZ*ECO Nelson, což lze volně přeložit jako český Nelson.

Ve Stockholmu v prosinci ještě nesvítilo Slunce, za polárním kruhem už letos nevyjde vůbec

Evropa

Původní název se tedy jen poupravil. Eco znamená, že stanice má plně ekologický provoz, přičemž hvězdička má představovat sněhovou antarktickou vločku. Název Jára Cimrman Czech Antarctic Station, zkráceně „The Cimrman Station“, tedy skončil u ledu.

Za uplynulých deset let se na Mendelově polární stanici vystřídalo přes sto vědců pracujících na 30 projektech mnohdy mezinárodního významu.

„K výzkumu toho, nakolik se Cimrman podílel i na objevování a dobývání Antarktidy, jsme se zatím nedostali. Ono se za Rakousko-Uherska moc na jih nejezdilo. Není ale všem dnům konec, výzkum může překvapit,“ řekl s úsměvem Kapler. Zdůraznil, že Jára už je nyní pomyslným členem týmu polárníků.

Fotograf pořídil působivé snímky polární záře. Z výšky téměř 40 kilometrů

Věda a školy

Filmy a příběhy spojené s Cimrmanem se na Mendelově polární stanici těší mezi vědci velké oblibě. Každý člen expedice proto dobře ví (díky známé hře Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu, pozn. red.), že severní pól byl dobyt Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909, tedy den předtím, než na něj dorazil jeho oficiální dobyvatel, polárník Robert Peary. Vysvětlovat to mezinárodní vědecké komunitě to ale podle českých polárníků nemá smysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám