Hlavní obsah

Češi se v angličtině zlepšují

Právo, jim

S úrovní angličtiny na tom nejsou Češi ve světovém měřítku vůbec zle. Podle měření agentury Education First, která každý rok vydává žebříček indexu EPI, se loni posunuli na 18. místo mezi 70 zeměmi světa. A nechali za sebou i velké a vyspělé země. Na výsledky výzkumu upozornila vzdělávací společnost Scio.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2013 se Češi v žebříčku posouvají stupínek po stupínku z 20. místa tabulky. A také si stále zlepšují skóre, které je mnohem objektivnějším nástrojem hodnocení angličtinářské úrovně.

Třeba v roce 2012 skončilo Česko na 11. pozici, ale mělo méně bodů a do výzkumu bylo zahrnuto jen 52 zemí. A právě díky dosaženému skóre (59,01) agentura zařadila ČR mezi velmi zdatné země, což je druhý nejvyšší stupeň hodnocení.

Slováci skončili v průměru

Češi se tak se svou angličtinou ocitli ve společnosti Rakušanů, Němců, Portugalců, Malajců, Argentinců, Rumunů, Belgičanů, Švýcarů, Indů, Maďarů a obyvatel Singapuru.

Na špici se tradičně drží skandinávské země. První místo mají už potřetí v uplynulých pěti letech Švédi, kteří letos získali 70,94 bodu.

Druhé místo patří Nizozemcům a následují je ostatní tři severské země – Dánsko, Norsko a Finsko. Elitní klub doplňují Slovinsko, Estonsko, Lucembursko a Polsko.

Slovensko se umístilo na 25. místě a patří do světového průměru – spolu třeba se Španělskem, Jižní Koreou, Itálií, Japonskem či Ukrajinou.

Otvírá dveře i pro pokrok

Za pozornost stojí, že země jako Francie nebo Rusko skončily až ve čtvrté desítce mezi zeměmi s hodnocením nízké zdatnosti.

Poslední místo zbylo pro Libyi, o něco méně špatně dopadly Kambodža a Saúdská Arábie. V poslední desítce uvízly také Alžírsko, Irák, Kuvajt, Mongolsko, Katar, Thajsko, El Salvador a Ázerbájdžán.

Vůbec poprvé se studie zabývala také vztahem úrovně angličtiny a úspěchů v inovacích. Z výsledku vyplynulo, že země s vyšší úrovní angličtiny mají více výzkumníků a technických pracovníků.

Výzkum je totiž pro lidi zdatné v angličtině snadnější, protože anglicky mluvící vědci mohou čerpat z práce zahraničních odborníků, účastnit se mezinárodních konferencí, publikovat v předních odborných časopisech a spolupracovat v mezinárodních týmech.

Úroveň angličtiny podle studie odpovídá i výši hrubého domácího produktu, kvalitě života nebo připojení k internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám