Hlavní obsah

Červnový superúplněk. Hodinu po půlnoci bude Měsíc nejblíže Zemi

Zatímco v polovině května jsme si mohli v tuzemsku vychutnat částečné zatmění měsíčního kotouče a leckde ve světě i tzv. květinový úplněk, v těchto dnech oblohu opanuje „superměsíc“. V úterý 14. června se ve 13:52 SELČ ocitl Měsíc v úplňku a hodinu po půlnoci 15. června bude Měsíc nejblíže Zemi. Podmínky pro pozorování naší přirozené družice mají být bezchybné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční oblohu nad Istanbulem rozzářil superúplněkVideo: Reuters

 
Článek

„O superúplňku se hovoří v situaci, kdy se sejdou dvě okolnosti najednou: Měsíc je v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže, v tzv. přízemí. Je pak zhruba o desetinu průměru větší a svítí více,“ vysvětlil již dříve pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

V úterý ve 13:52 SELČ se ocitl Měsíc v úplňku. O 11 hodin později, ve středu hodinu po půlnoci, bude Měsíc nejblíže Zemi. Centra obou těles bude v tu chvíli dělit vzdálenost 357 428 kilometrů a bude se mluvit právě o superúplňku, což je rovněž situace, kdy se vzdálenost Měsíce v úplňku liší od nejmenší možné (ta činí zhruba 356 500 km) o méně než 10 procent.

Čeští vědci zkoumají, jak na Měsíci najít vodu ze Země

Věda a školy

„To je ale umělá konstrukce, která začala být módní teprve nedávno. Jak moc je ten superúplněk super, se odvíjí od toho, jak přesně se okamžik úplňku shoduje s okamžikem dosažení přízemí, tj. tedy nejmenší vzdálenosti k Zemi,“ upřesňuje Astronomický ústav AV ČR na svém Facebooku.

Zmíněných 11 hodin už je však poměrně velký odstup, červnový superúplněk tedy zase podle ústavu „tak moc super“ nebude. Nicméně i tak bude rozhodně stát za to se na Měsíc v noci podívat.

A jaké budou, zejména po uvedené půlnoci, podmínky pro pozorování aktuálního „superměsíce“?

„Podmínky budou parádní! Jasno a zase jasno!“ napsala doslova Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

FOTO: Bývalá největší katedrála světa fascinuje dodnes

Cestování

Agentura Reuters navíc zprostředkovala časosběrné video z uplynulé noci z Turecka. Záběry úplňku nad istanbulským chrámem – nyní již opět mešitou – Hagia Sofia a mešitou sultána Ahmeda neboli Modrou mešitou byly pořízeny v úterý ve velmi brzkých ranních hodinách. Těmito záběry se můžeme pokochat výše na úvodním videu u článku.

„Jahodový“ Měsíc

Jak připomíná zpravodajská stanice CNN, květnovému úplňku se historicky mj. říká „květinový“ úplněk.

Zatmění a květinový úplněk. Měsíc nabídl úchvatnou podívanou

Věda a školy

A aktuálnímu červnovému se zase přezdívá „jahodový“ (kvůli červnové sklizni jahod) nebo i „medový“.

Praha bude mít největší planetárium s LED promítáním na světě za čtvrt miliardy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám