Hlavní obsah

„Černé díry” našli vědci přímo na Zemi

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské víry, které pohltí vše, co se dostane do jejich blízkosti, neexistují v podobě černých děr jen ve vesmíru, ale i na Zemi. Podle výzkumníků z Curychu a Miami jsou ohromné oceánské víry matematickými ekvivalenty časoprostorových trhlin.

Vše pohlcující díry v oceánu

 
Článek

Je zřejmé, že se víry v oceánu tvoří v souvislosti s oceánskou termodynamikou i nezávisle na známých oceánských proudech a strhávají ohromné masy vody. Díky tomu hrají podle vědců významnou roli při ovlivňování klimatu, uvádí server MailOnline.

Oceánské víry jsou často větší než velkoměsta a představují miliardy tun vířící vody, která uchvátí vše, co se jí dostane do cesty. Mimo jiné jsou tyto víry pravděpodobně i zdrojem vytváření obrovských zón s vysokou koncentrací odpadků lidské civilizace. Není úplně znám mechanismus jejich vzniku, ani důvody proč většinou po určité době, která zahrnuje řadu měsíců, mizí.

Mají vliv i na klima

Profesor George Haller ze Spolkové vysoké školy technické v Curychu věří, že se mu s kolegy podaří vyřešit hádanku, jak velký vliv mají víry na oceánské proudění a tím i na pozemské klima. Víry se chovají obdobně jako černé díry, které pohlcují i světlo. Obdobně vytvářejí hranici, od které pohlcují všechny molekuly vody a vše, co se v ní nachází, a velmi pomalu se otáčejí. Vědci na základě analýzy satelitního snímkování identifikovali sedm Agulhaských prstenců, které otáčely stejnou masou vody téměř po celý rok.

V poslední době navíc začal výskyt vírů na jižní polokouli stoupat. Výzkumníci odhadují, že to souvisí se zvýšením objemu teplejší oceánské vody z jižních moří na severu.

Dosavadní klimatické modely Mezivládního klimatu pro změnu klimatu (IPCC), který je kritizován pro nepřesnost předpovědí, však existenci vírů v podstatě pomíjely. Podle vědců však právě víry začaly svojí nepředvídanou aktivitou zmírňovat klimatické trendy v souvislosti s globálním oteplováním a zvýšeným táním ledu na severní polokouli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám