Hlavní obsah

Časosběrné video ukazuje, jak islandský ledovec odtál za pouhých šest týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vpravdě šokující časosběrné záběry natočené během pouhých šesti týdnů ukazují, jak v důsledku globálního oteplování rychle tají ledovce na Islandu. Na záběrech konkrétně vidíme rychlý letní ústup ledovce Breiðamerkurjökull, dílčího ledového útvaru v Národním parku Vatnajökull při největším islandském ledovci Vatnajökull.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený časosběr tání islandského ledovce Breiðamerkurjökull od 29. 7. do 5. 9. 2021Video: AP

 
Článek

Časosběr – letos od 29. července do 5. září – zachytil Kieran Baxter ze skotské University of Dundee. Společně se spolupracujícími kolegy z výzkumného centra ve městě Hornafjörður, které spadá pod Islandskou univerzitu, tvrdí, že záběry ukazují překvapivou rychlost, jakou staletý led taje.

„Takové záběry by měly fungovat jako budíček, že už nemůžeme ignorovat, co se děje,“ poznamenal Baxter podle agentury AP, která jeho záběry zprostředkovala.

Rozsah tání ledu, který pozorujeme na Islandu, je podle něj samozřejmě jen jedním z ukazatelů dopadů změn klimatu.

Za 20 let zmizely islandské ledovce z plochy 750 čtverečních kilometrů

Věda a školy

Odborníci se domnívají, že tání ledu nejen v Národním parku Vatnajökull na jihovýchodě země, ke kterému dochází v létě, v současnosti již výrazně převyšuje rychlost jeho obnovy v zimních měsících.

Mnoho ledovců ustoupilo o více než kilometr

Podle AP ztratila od roku 1989 ledová čepice Vatnajökull 150–200 km³ ledu z hlediska objemu a její plocha se podle Islandského meteorologického úřadu zmenšila o více než 400 km². Mnoho tamních ledovců v daném období ustoupilo o více než kilometr.

Grónský ledovec se rozpouští tak rychle, že mohou hrozit celosvětové záplavy, varují vědci

Věda a školy

Glaciolog Snævarr Guðmundsson z islandského regionálního výzkumného centra South East Iceland Nature Research Center (Náttúrustofa Suðausturlands) k tomu řekl, že ačkoli nyní zveřejněné záběry představují pouze zlomek 16 kilometrů širokého konce ledovce, tak ukazují, jak rychle Breiðamerkurjökull taje.

„V posledních desetiletích byl u něj dokonce mnohokrát zaznamenán ústup až 250 metrů za rok,“ upozornil.

COP26 vyzývá vlády, aby přijaly ambicióznější plány v boji proti klimatickým změnám

Evropa

„Teď bychom se měli dívat do budoucnosti – přesněji řečeno na dopady potenciální budoucnosti, která závisí na současných opatřeních ke snížení emisí skleníkových plynů,“ doplnil Þorvarður Árnason z Islandské univerzity.

Reklama

Související články

Země slíbily osekat metan. Nezávazně

Více než stovka zemí se zavázala ke snížení emisí metanu. Na klimatické konferenci ve skotském Glasgow to v úterý oznámili americký prezident Joe Biden,...

Výběr článků

Načítám