Hlavní obsah

Cambridgeská univerzita dala na web Hawkingovu doktorskou práci, stránky nápor neunesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Univerzita v Cambridgi dala v pondělí 23. října na internet volně ke stažení doktorskou práci jednoho ze svých nejznámějších absolventů, teoretického fyzika Stephena Hawkinga. Ten se proslavil mimo jiné knihou Stručná historie času. Zájem byl tak velký, že web britské vysoké školy skoro na celý den spadl, informovala agentura AP.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Astrofyzik Stephen Hawking s miliardářem Jurijem Milnerem (vlevo) a dalšími fyziky Freemanem Dysonem a Avim Loebem. Ilustrační foto

Článek

Vědec obhájil svou práci pod názvem Properties of Expanding Universes (Vlastnosti rozšiřujícího se vesmíru) v roce 1966, kdy mu bylo 24 let. Univerzita ji dala volně ke stažení s odůvodněním, že už tak patří mezi nejžádanější v jejím on-line depozitáři.

Dívat se vzhůru, nikoli dolů

Nyní čtyřiasedmdesátiletý Hawking, který je kvůli nemoci ochrnutý a neschopný řeči, vyjádřil přání, aby dokument lidem umožnil dívat se vzhůru ke hvězdám, ne dolů do země. Podle něj mají lidé přemýšlet o svém místě ve vesmíru a pokoušet se pochopit jeho smysl.

Vědec hlas ztratil při tracheotomii v roce 1985, ale s pomocí počítače dokáže mluvit díky systému, který převádí do podoby mluveného slova pohyby jeho tváře.

Jak Novinky letos informovaly, světoznámý astrofyzik se možná dočká splnění svého snu, a to cesty do vesmíru. Na palubě své kosmické lodě SpaceShipTwo jej tam plánuje dostat britský miliardář Richard Branson.

„Když mi nabídl křeslo v raketě své společnosti Virgin Galactic, bez váhání jsem řekl ano,” přiznal v březnu Hawking v pořadu Good Morning Britain televize ITV. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám