Hlavní obsah

Na Západočeské univerzitě promovalo 61 absolventů Dětské univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jedenašedesát malých absolventů Dětské univerzity promovalo ve čtvrtek na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Dětskou univerzitu pořádá již třetím rokem Pedagogická fakulta, přičemž polovina dětí je z prvního stupně základních škol. V zimním semestru docházely zdarma jednou týdně na přednášky a workshopy věnované matematice, fyzice, technické výchově, chemii, biologii, němčině, pedagogice a hudební a tělesné výchově. Zájem dětí je stále větší, meziročně se zvýšil o třetinu. ZČU doufá, že se z dětí jednou stanou její studenti.

Foto: ZČU

Promoce Dětské univerzity na ZČU

Článek

„Praktickými a tvůrčími aktivitami se učí dívat na svět zvídavě a hledat odpovědi. Vycházíme vstříc i dětem z prvního stupně, pro něž je nabídka obdobných kroužků a kurzů malá,” uvedl děkan fakulty Miroslav Randa.

Zájem o pokusy, hudbu i jazyky

Na výuce, v níž děti hodně experimentují, se podílely také Dům digitálních dovedností, firma Pilsen Steel a zoo.

„Velký zájem byl o pokusy s tekutým dusíkem a magnety nebo o strojní a ruční obrábění materiálů. Lákaly také aktivity kateder hudební kultury, jazyků a pedagogiky,“ řekl garant výuky Josef Kepka.

Program si volí každý sám. Při splnění počtu kurzů se mohou děti zúčastnit promoce, která je stejná jako u dospělých. Kurzy připravují vyučující se studenty, které tak vtahují do vzdělávacího procesu. Limit na skupinu je 15 dětí. Dětskou univerzitu platí Plzeňský kraj, studijní materiály poskytuje místní Nakladatelství Fraus.

Foto: ZČU

Diplomy předávali děkan Pedagogické fakulty Miroslav Randa (vlevo) a rektor ZČU Miroslav Holeček.

Malá absolventka Michaela Poláčková navštěvovala Dětskou univerzitu už druhým rokem a dojížděla na ni přes 30 kilometrů.

„Letos prvně absolvovala několik lekcí chemie a vždycky přišla nadšená a plná zážitků. Absolutním favoritem byly matematické stolní hry,” řekla její matka. Podle ní nebyla lekce, která by se dceři nelíbila.

Škola plánuje propojení s univerzitou třetího věku

Na podzim se uskuteční už 4. ročník akce, která navazuje na Komenského Školu hrou. Už nyní se mohou zájemci registrovat zde.

Nabídka kurzů bude širší a fakulta zvažuje od roku 2018 kromě zimních také letní semestry. Má také vizi propojení dětské školy s univerzitou třetího věku. Babičky a dědečkové by přivedli děti a obě kategorie by se vzdělávaly – na některých lekcích i společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám