Hlavní obsah

Britští vědci testují univerzální vakcínu na chřipku

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci testují vakcínu, která je účinná proti všem druhům chřipky. Pokud se novinka osvědčí, nebude nutné vakcíny přizpůsobovat sezónním variantám chřipky a bude možné předcházet pandemiím podobným té, kterou rozpoutal vir prasečí chřipky.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcína by také měla být účinnější pro starší pacienty, jejichž imunitní systém vykazuje ve tvorbě protilátek obvykle menší pohotovost a efektivitu.

Tradiční očkovací látky proti chřipce působí na bílkoviny tvořící povrch virových částic – virionů. Ty se liší podle typu nákazy a navíc časem mutují. Tým Sary Gilbertové z oxfordského Jennerova institutu nyní podle deníku The Guardian dokázal vyvinout látku, která zasahuje proteiny uvnitř virionů, jež jsou takřka stejné pro všechny druhy chřipky.

Tým vakcínu odzkoušel na skupině 22 dobrovolníků, kteří se nechali nakazit chřipkovým virem typu A.

Posílí ochranné buňky

Jedenáct účastníků testu dostalo před tím dávku nové vakcíny. V těle naočkovaných ve srovnání s těmi, kdo vakcínu nedostali, zjistili vědci více tzv. T-buněk, jež jsou schopny buňky napadené virem rozpoznat a zničit. Navíc byly aktivnější a lépe připravené bojovat proti viru,“ shrnula výsledek Gilbertová.

„Máme v plánu smíchat existující vakcínu s tou novou. Člověk tak dostane protilátky jak proti sezónní chřipce, tak T-buňky, které budou účinné pro letošní, příští a další sezóny,“ dodal šéf institutu Adrian Hill.

Novinku nyní čeká testování v podstatně širším měřítku. Osvědčí-li se, lze zavedení do praxe očekávat za několik let. Chřipkou se každý rok nakazí miliardy lidí po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám