Hlavní obsah

Britský parlament bude mít mateřskou školku

Londýn

Britský parlament se rozhodl, že půjde s dobou a pořídí pro své poslance a zaměstnance první mateřskou školku. Oznámil to předseda Dolní sněmovny John Bercow, podle něhož by tento opožděný krok měl přitáhnout do poslaneckých lavic více rodičů s malými dětmi.

Článek

V parlamentu je několik pošt, cestovní kancelář i holiči a kadeřníci. I když poslanci usilují o školku už přes 20 let, dočkali se až nyní. Od září bude umístěna na místě instituce, kterých má parlament dostatek - nahradí jeden z poslaneckých barů.

Zřízení školky bude stát 400 000 liber (asi 11,8 miliónů korun). Pojme až 40 dětí poslanců, lordů, ale i zaměstnanců parlamentu.

Podle Bercowa jeden z nejstarších parlamentů na světě "bohužel zaostával za dobou". "Má-li parlament opravdu reprezentovat společnost, které slouží, musí víc povzbuzovat rodiče, aby kandidovali," řekl.

Parlamentní volby v Británii budou do června příštího roku a již na 120 nynějších poslanců oznámilo, že nebude znovu kandidovat. Předpokládá se, že mnohé z nich nahradí mladší generace politiků, kteří mohou mít malé děti.

I když zřízení školky půjde z rozpočtu parlamentu, její provoz už by poplatníky neměl stát nic. Rodiče budou muset platit za hlídání svých ratolestí tržní cenu odpovídající sazbám v centru Londýna, tedy deset liber za hodinu (asi 290 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám