Hlavní obsah

Britská vláda trojnásobně zvýší poplatky na univerzitách, Skotsko má výjimku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výrazné zvýšení školného na anglických univerzitách oznámila britská vláda. Dosavadní roční limit se zvýší od roku 2012 skoro trojnásobně na 9000 liber (asi 253 000 korun).

Článek

Je to dobré pro studenty a pro univerzity, řekl náměstek ministra obchodu pro vysoké školy David Willetts, který nový projekt představoval v parlamentu. Podle jeho protějšku v labouristickém stínovém kabinetu Garetha Thomase to ale je "tragédie pro celou generaci mladých lidí".

Školné zavedli labouristé

Školné se platí v Anglii od roku 1998, kdy ho zavedli labouristé za premiéra Tonyho Blaira. Nyní je omezeno částkou 3290 liber za rok. Ve Walesu a Severním Irsku je školné stejné jako v Anglii, ve Skotsku se neplatí vůbec.

Podle nového systému školy, které budou vybírat vyšší školné než 6000 liber, budou muset dokazovat, že podporují přijímání chudých studentů. Vláda bude stejně jako nyní nabízet studentům půjčky na zaplacení školného. Půjčku budou moci začít splácet, až když budou mít roční plat 21 000 liber, zatímco nyní je to 15 000. Absolventi s vyššími příjmy budou platit ze studentské půjčky vyšší úrok.

Rozhodnutí o školném je jedním z řady kroků, kterými vláda snižuje vysoký rozpočtový deficit. Podstatná část peněz z vyššího školného totiž nahradí školám příspěvek, který dosud dostávaly ze státního rozpočtu. Podle labouristického stínového ministra obchodu Johna Denhama to je nejhorší možné řešení, protože se zvýší školné, ale nezlepší se financování univerzit.

Průzkum: už sedmitisícové školné odradí 70 procent studentů

Národní sdružení studentů již dříve zveřejnilo průzkum, podle něhož by školné 10 000 liber ročně odradilo od studia na vysoké škole 80 procent mladých lidí, zatímco školné 7000 liber by odradilo 70 procent.

Zvýšení nynějšího limitu pro školné vychází ze zprávy komise vedené bývalým šéfem společnosti BP Johnem Brownem, která doporučila školné úplně bez omezení.

Pro vládní koalici konzervativců a liberálních demokratů je školné výbušným tématem. Liberální demokraté před volbami totiž slibovali úplné zrušení školného.

Reklama

Výběr článků

Načítám