Hlavní obsah

Bezosova raketa pošesté vzlétla a přistála. Její turistický modul zdolal hranici vesmíru

Washington

Soukromá americká společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose provedla ve středu 11. prosince v Texasu úspěšný dvanáctý suborbitální test své rakety New Shepard s modulem, v němž mají v budoucnu létat vesmírní turisté. Tato konkrétní znovupoužitelná raketa letěla už pošesté, její modul pak sám navíc překonal pomyslnou hranici vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blue Origin provedla test rakety s modulem pro posádkuVideo: Blue Origin, AP

 
Článek

Mise bez posádky se suborbitálním letem (nedosáhne se oběžné dráhy) trvala od startu rakety po přistání modulu 10 minut a 16 sekund, napsal server Spaceflight Now.

Start byl kvůli nepřízni počasí přeložen z úterý na středu, také ten den byl několikrát kvůli mlze posunut. Nakonec New Shepard vzlétl z kosmodromu Blue Origin na západě Texasu v 18:53 SEČ.

Po dvou minutách a 45 vteřinách se modul od rakety odpojil a samostatně vystoupal do výšky 104,5 kilometru, čímž překročil hranici kosmického prostoru a na několik minut se pak tato kapsle podle agentury AP ocitla ve stavu beztíže.

NASA vyslala na orbitu satelit na zkoumání pomyslné hranice vesmíru

Věda a školy

Pomyslnou hranici vesmíru stanovila Mezinárodní letecká federace na 100 kilometrů nad zemským povrchem. Americká vesmírná agentura NASA i tamní letectvo považují za rozeznatelnou hranici mezi atmosférou a vesmírem už výšku 50 mil (80,5 kilometru).

Měkce přistála nejen raketa, ale i modul

Raketa New Shepard je navržena tak, aby byla schopna létat opakovaně. Konkrétní stroj, který byl použit nyní, letěl již pošesté v řadě.

Po vynesení modulu se raketa snesla dolů volným pádem, než klesání zbrzdila zažehnutím motoru, načež ve vztyčené poloze dosedla na zem – po letu trvajícím sedm minut a 25 sekund.

Zanedlouho po ní přistál měkce díky třem velkým padákům též modul. V modulu určeném pro šestičlennou posádku ani tentokrát neletěli lidé, podobně jako při předešlých testech. Místo nich byly na palubě přístroje pro experimenty NASA.

Raketa společnosti Blue Origin zvládla desetiminutovou misi

Věda a školy

Blue Origin plánuje podnikat s turisty suborbitální lety, při nichž se modul přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. Lidé na palubě mají při této výpravě zažít přibližně na pět minut stav beztíže.

Původně společnost plánovala zahájit komerční lety s pasažéry ještě letos, podle všeho se tak ale stane až příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám