Hlavní obsah

Badatelé objevili místo, kde byl poprvé pohřben Kryštof Kolumbus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělským badatelům se podařilo objevit přesné místo, kde byl poprvé pohřben známý mořeplavec Kryštof Kolumbus. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na španělské námořní muzeum v Madridu. Místo se nachází ve středu města Valladolid. Tělo mořeplavce bylo po jeho smrti opakovaně přesouváno a nyní spočívá v katedrále v Seville.

Foto: Profimedia.cz

Kryštof Kolumbus (1451-1506)

Článek

Skutečnost, že Kolumbus byl poprvé pohřben ve Valladolidu, kde roku 1506 zemřel, byla známá z historických zdrojů. Nebylo ale jasné, kde přesně byl pohřben.

Na obrázku je digitální rekonstrukce kaple ve Valladolidu, kde byl Kolumbus pohřben.

Skupině historiků a architektů se ale podařilo určit konkrétní místo, které se nachází na jedné z nejrušnějších ulic města. Stalo se tak podle muzea po „podrobném historickém výzkumu, jehož výsledky potvrdilo i zkoumání za použití georadaru”.

Vikingové byli v Americe přesně před tisíci lety

Věda a školy

Badatelé nalezli kapli, která se v současnosti nachází pod nákupním centrem na jedné z hlavních tříd města ve středním Španělsku. Předtím byla kaple součástí kláštera svatého Františka, který byl však zbourán.

Jeho ostatky také hodně cestovaly

Ostatky janovského mořeplavce měly pohnutou historii. V roce 1544 byly podle přání samotného Kolumba převezeny ze Španělska na území dnešní Dominikánské republiky a pak na Kubu. Do Sevilly se nakonec vrátily v roce 1898.

Výzkum univerzity v Granadě v roce 2005 potvrdil – pomocí vzorků DNA z úlomků kostí odebraných ze sevillské hrobky –, že kosti uložené v katedrále v Seville opravdu patřily Kolumbovi.

Italoameričané žádají nazpět Kolumbův den

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám