Hlavní obsah

Australanka přišla kvůli rakovině o čelist, teď má novou z 3D tiskárny

Novinky,

Jedenatřicetileté Anelii Myburghové z Melbourne voperovali čelist ze 3D tiskárny. Po rakovině, která u pacientky propukla v loňském roce, totiž přišla o 80 procent své horní čelisti a zůstaly jí nahoře jen dva zadní zuby. Jedině tak se lékařům tehdy povedlo rakovinné bujení zastavit. Má jít o zatím nejrozsáhlejší rekonstrukci chybějící čelisti na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři v Austrálii voperovali pacientce po rakovině čelist ze 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

Malou část čelisti vytištěnou ve 3D sice podle zpravodajské stanice BBC jako první dostala v roce 2012 tehdy 83letá žena z Belgie, dle informací z Austrálie byl však aktuální zákrok první světovou dokonalou rekonstrukcí takřka kompletní horní čelisti.

Anelia Myburghová prodělala pětihodinovou operaci, během které jí do obličeje implantovali vytištěnou čelist s titanovým rámečkem, aby v dásni mohly být zuby.

Obdržela dokonce i nový horní ret, jehož část jí také museli předtím odstranit. Vytvořený byl ze vzorku kůže, který odborníci odebrali z jejího předloktí.

Těšila se na hamburger

„Skutečnost, že můžeme ve 3D vytisknout rám, kde bychom mohli Anelii trvale ukotvit zuby, jí nepochybně vrátí dřívější kvalitu života,“ uvedl podle agentury Reuters ještě před samotným zákrokem hlavní operatér a zubní chirurg George Dimitroulis ze St Vincent's Private Hospital Melbourne. Kromě této nemocnice působí i na Univerzitě v Melbourne.

„Nemohu tomu rozdílu uvěřit, skutečně to vypadá úplně normálně,“ raduje se nyní Anelia, která se předtím za svou poznamenanou tvář styděla a pohledy lidí na ulici jí logicky byly nepříjemné. Po úspěšné operaci přiznala, že se už těší na hamburger.

Technika s využitím 3D tisku může být pro lidstvo, samozřejmě nejen při nutnosti transplantovat části obličeje, do budoucna stále větším příslibem a čím dál častěji využívaná.

V dubnu například čínští lékaři nahradili část rozřezané čelisti umělou kostí rovněž vzniklou pomocí 3D tiskárny. Šlo o prvního dětského pacienta, který kdy podstoupil podobný zákrok. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám