Hlavní obsah

Lékaři voperovali chlapci čelist vyrobenou na 3D tiskárně

Novinky, tcs

Unikátní a úspěšnou operaci má za sebou desetiletý Feng Čchuan-čung, při které mu lékaři nahradili část rozřezané čelisti umělou kostí vytištěnou na 3D tiskárně. Feng se stal prvním pacientem v dětském věku, který takovou operaci podstoupil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři voperovali pacientovi čelist z 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

Chlapci byl v místní nemocnici v provincii Šan-tung diagnostikován ameloblastom, což je nezhoubný nádor, který však může deformovat tvář a způsobit vypadávání zubů. Doktoři tumor odoperovali, neobešlo se to ale bez následků.

„Proříznutá čelist způsobila, že jeho ústa byla deformovaná. Když se pokusil čelist sevřít, způsobovalo mu to obrovskou bolest. Také kvůli tomu hodně slintal a nedokázal sliny zastavit,“ sdělil čínské televizi CCTV Fengův otec.

Podle Laj Čching-kua, šéfa stomatologického oddělení fakultní nemocnice šan-tungské univerzity, nepřicházela tradiční léčba kvůli chlapcovu věku v úvahu. Proto se rozhodl, že část spodní čelisti nahradí umělou kostí z 3D tiskárny.

Operace proběhla úspěšně a po třech měsících, kdy chlapec docházel do nemocnice na pozorování, mohli lékaři konstatovat, že čelist je v pořádku a nijak dítěti nepřekáží v mluvení či jídle. „Je mi fajn. Už neslintám a ani necítím žádnou bolest,“ sdělil Feng.

Reklama

Výběr článků

Načítám