Hlavní obsah

Archeologové objevili u Seloutek další hroby

Právo, Jiří Růžička

Významné objevy zaznamenali v červenci odborníci z prostějovského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno při výzkumu v Seloutkách nedaleko Prostějova. „Terén v těsné blízkosti novostavby rodinného domu na severním okraji Seloutek měl projít úpravami, proto zde výzkum probíhal,“ informoval archeolog Pavel Fojtík s tím, že byly odkryty neznámé hroby.

Foto: Ústav archeologické památkové péče

Záchranný archeologický výzkum v Seloutkách nedaleko Prostějova přinesl významné objevy.

Článek

„Pracovali jsme v polní trati Na Šťastných, v místech, kde se rozkládá významné pohřebiště mladší doby bronzové a později též starší doby železné,” vysvětlil Fojtík.

Do povědomí odborné veřejnosti se lokalita podle něj zapsala zejména díky bohatě vybavenému komorovému hrobu platěnické kultury, který zde byl zachráněn A. Gottwaldem v roce 1923 při výstavbě silnice vedoucí ze Seloutek k Domamyslicím.

Znovuobjevení po více než 80 letech

K jejímu archeologickému znovuobjevení došlo v roce 2012, kdy se v souvislosti s výstavbou dvou rodinných domů podařilo, vedle standardních žárových hrobů, prozkoumat hned tři podobné honosně vypravené halštatské hrobky.

Letošní sezona byla pro archeology opět velmi úspěšná.

„Poskytla dva obdobné komorové hroby, čímž pohřebiště vydalo celkem 46 hrobů,“ sdělil Fojtík.

Ve výčtu nálezů uvádějí podklady archeologů jantarové a skleněné korálky, jehlice, nárameník či náušnice, tedy výbavu patřící kdysi zřejmě ženě, ale i kopí, udidla, opasek, nože a jehlice, patřící kdysi pravděpodobně muži. Dvě oddělené popelnice s kremací nevylučují možný dvojhrob.

Kamenný zával zde dosáhl úctyhodných šesti až sedmi kubických metrů, což je na pohřebišti dosud vůbec největší zjištěný objem. Hrob obkružoval žlab o průměru asi deset metrů.

„Předběžné zařazení hrobu označeného H2/2019 prokazuje, že jde o nejbohatší hrob platěnické skupiny na Moravě nalezený po 80 letech, od roku 1939, kdy byly odkryty dva velmožské hroby v Jevíčku III, A/39 a B/39 – Na panském. Hrob H2/2019 společensky prozatím klademe na pomezí vyšší střední a velmožské vrstvy,“ uzavřel archeolog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám