Hlavní obsah

Aktivisté: Začlenění Romů do běžných škol ušetří státu miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když stát odstraní diskriminaci romských žáků a víc jich začlení do běžných škol, ušetří se desítky miliard korun z rozpočtu. S tímto prohlášením dnes přišli zástupci iniciativy Společně do školy, které sdružuje 15 nevládních organizací. Zároveň vyzvali nově vznikající vládu, aby problematiku romského vyloučení zmínila i ve svém programovém prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zprávy Světové banky z roku 2009 přijdou vysoká nezaměstnanost a nízké platy Romů státní kasu nejméně na 16 miliard korun ročně. Zpráva přitom vycházela ze statistik, které odhadují počet sociálně vyloučených lidí na 50 000. "Toto číslo je ale o mnoho vyšší," upozornil dnes novináře Stano Daniel z Evropského centra pro práva Romů. Vyloučené lokality tak prý nyní stojí stát až desítky miliard. Podle aktivistů stojí za celým problémem nízká vzdělanost Romů, kteří jsou prý cíleně zařazováni do praktických, dříve zvláštních škol. Ty jsou přitom určeny jen lehce mentálně postiženým.

Iniciativa Společně do školy proto vyzvala rodící se vládu, aby téma rovných šancí pro romské žáky dostala i do svého programového prohlášení. "Pomůže také novelizace dvou vyhlášek, které mohou situaci velmi rychle řešit," myslí si koordinátor spolku Jan Stejskal. Tyto vyhlášky už má ministerstvo školství připravené, školy by třeba díky nim měly dostat peníze navíc na vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí.

Sdružení také vyzvalo vládu, aby zavedla povinnou roční předškolní docházku, kde by zanedbané děti získaly sociální návyky nutné pro zařazení do běžné školy. Vláda by prý také měla spustit mediální kampaň, která by pomohla odstranit předsudky veřejnosti vůči Romům.

Za vysoký počet hlavně romských dětí v praktických školách je ČR kritizována i na mezinárodním poli. Zatímco romských dětí chodí na tyto školy 30 procent, neromských jen dvě procenta. Také Česká školní inspekce konstatovala, že některé praktické školy vzdělávají zdravé děti jako lehce mentálně postižené, přičemž na speciální výchovu pobírají dotace.

Reklama

Výběr článků

Načítám