Hlavní obsah

Akreditační komise schválila Univerzitě Hradec Králové založení nové fakulty

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Na Univerzitě Hradec Králové (UHK) začne od 1. září letošního roku fungovat Přírodovědecká fakulta. Její ustavení už schválila akreditační komise. Nová fakulta sdruží současné katedry biologie, chemie, fyziky, informatiky a matematiky.

Článek

"UHK, jejíž tři fakulty nyní studuje téměř devět tisíc studentů, ve svém dlouhodobém záměru počítá s tím, že bude nabízet studium na celkem pěti fakultách," informoval mluvčí univerzity Ondřej Tikovský.

Univerzitu Hradec Králové nyní tvoří Pedagogická fakulta, Fakulta informatiky a managementu a Filozofická fakulta, na nichž studuje téměř devět tisíc studentů. Největším subjektem univerzity je právě Pedagogická fakulta. "Vydělení přírodovědných pracovišť a jejich sdružení do samostatné fakulty je logickým vyústěním vývoje předchozího období," říká Tikovský. "Nejedná se tedy o založení nové součásti univerzity bez tradice a na zelené louce, ani o zvyšování počtu studentů," doplňuje.

Od bakalářů po doktorandy

Přírodovědecká fakulta UHK nabídne bakalářské, magisterské i doktorské studium několika oborů, například Systematické biologie a ekologie. Mezi dalšími to budou také Fyzikálně-technická měření a výpočetní technika, Bezpečnost práce v nevýrobní sféře a Finanční a pojistná matematika. Kromě nich bude nová fakulta i nadále zabezpečovat přípravu studentů učitelství přírodovědných oborů Pedagogické fakulty.

Vědeckým pilířem fakulty je Dopplerův ústav pro matematickou fyziku a aplikovanou matematiku, jenž je společným centrem základního výzkumu Univerzity Hradec Králové a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze a jehož královéhradecký tým vede jeden z předních českých vědců profesor Petr Šeba.

Rozvoj aplikovaných oborů provázaných se soukromým sektorem

Samostatná fakulta umožní také rozvoj aplikovaných oborů provázaných se soukromým sektorem. Hradecká univerzita, která vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické, nabízí uchazečům zhruba devět desítek studijní oborů.

„Jsem rád, že se podařilo přesvědčit všechny součásti univerzity i akreditační komisi o životaschopnosti a perspektivnosti projektu Přírodovědecké fakulty. Chci zdůraznit, že univerzita prochází výraznými změnami, které umožnily nejen vznik další fakulty, ale současně se projevují i ve zefektivnění vnitřních procesů a řízení. Univerzita například sjednotila své studijní předpisy napříč fakultami a zlepšila možnosti rozvrhování a sdílení prostor. Proces sjednocování se navenek projevuje i v tuto chvíli zaváděným novým vizuálním stylem,“ konstatoval rektor univerzity Josef Hynek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám