Hlavní obsah

Čínský Nebeský palác 2 kontrolovaně shořel v atmosféře

Aktualizováno

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) v pátek po tříleté vesmírné misi kontrolovaně zanikla v zemské atmosféře. Oznámila to čínská kosmická agentura CMSA.

Foto: Reuters

Animace vesmírné stanice Tchien-kung 2

Článek

Stanice, formálně označovaná jako laboratoř, vstoupila do atmosféry ve 21:06 pekingského času (15:06 SELČ). Menší části orbitálního zařízení, které neshořely v atmosféře, podle CMSA dopadly ve vytyčené zóně v jižním Tichomoří mezi Novým Zélandem a Chile. Peking přesný čas připravovaného zániku stanice předem neoznámil, veřejně ale sdělil, že Tchien-kung 2 vstoupí do atmosféry v pátek.

Stanice vážící 8,6 tuny byla do vesmíru vynesena 15. září 2016. Orbitální zařízení, které tvořil vědecký modul, navštívili dva čínští kosmonauti, kteří zde pobývali jeden měsíc na přelomu října a listopadu 2016. Nebeský palác poté navštívila nákladní loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo 1), která se v rámci testování se stanicí třikrát spojila a rozpojila.

Laboratoře Tchien-kung 2 a také předešlá Tchien-kung 1, která zanikla v dubnu 2018, posloužily Číně nejen k vědeckým experimentům, ale také k ověření technologií a přípravě k výstavbě plnohodnotné vesmírné stanice nazvané Tchien-che, což je čínský název pro naši galaxii Mléčnou dráhu. První modul plánované stanice by Čína mohla do kosmu vynést v roce 2020.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám