Hlavní obsah

Pod Atlantikem se ukrývá obří nádrž se sladkou vodou

Novinky,

Vědci z Kolumbijské univerzity v New Yorku použili elektromagnetický přijímač k průzkumu ložisek podzemních vod pod Atlantským oceánem. Jejich výsledky ukázaly na rezervoár sladké vody, který se táhne od pobřeží státu New Jersey k Massachusetts a pak zhruba 80 kilometrů k okraji kontinentálního šelfu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pod Atlantikem se ukrývá rezervoár sladké vodyVideo: Reuters

 
Článek

Nádrž začíná v hloubce 183 metrů pod oceánským dnem a sahá do hloubky 366 metrů.

Uzamčeno od doby ledové

Výzkumníci se podle agentury Reuters domnívají, že ke konci poslední doby ledové před 15 až 20 tisíci lety byly světové zásoby vody uzamčeny do ledu.

Většina z toho, co jsou nyní spodní vody pod kontinentálním šelfem Spojených států, byla odhalena kvůli nízkým hladinám moře.

Kontinentální šelf neboli pevninský práh je označení pro okrajovou část kontinentu, která volně pokračuje pod mořskou hladinu. Moře pokrývající tuto část se nazývají šelfová moře.

Když led roztál, usazeniny vytvořily přes šelf říční delty, které zachytily sladkou vodu v jakýchsi roztroušených kapsách. Hladina moře se nakonec později zase zvedla. Daná „vodonosná” vrstva nestagnuje – je pravděpodobně zásobována podzemním odtokem z půdy.

Většina vody by se musela odsolit

Blízko u pobřeží je voda nejčerstvější, směrem dál začíná být slanější, což naznačuje, že se v průběhu času mísí s oceánskou vodou. Z tohoto důvodu by voda nejprve musela být odsolena, než by ji lidé mohli využít.

V současnosti sice není třeba snažit se získat vodu z tohoto nyní potvrzeného rezervoáru u USA, výzkum nicméně naznačuje, že ve světě mohou existovat další zvodnělé vrstvy, které by mohly potenciálně představovat zdroj vody v sušších oblastech, jako je jih Kalifornie, Austrálie, Blízký východ či subsaharská Afrika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám