Hlavní obsah

Základní vzdělání nedokončí ročně kolem pěti tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli je na českém území již od dob rakouské monarchie povinná školní docházka, některé děti ani nyní základní vzdělání nezískají. Podle ministerstva školství se to ročně týká zhruba šesti procent žáků, kteří vyjdou ze základních škol (ZŠ). Loni nedokončilo základní vzdělání v běžných základních školách 4797 dětí z 81 428, které tyto školy opustily.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Loni nedokončilo základní vzdělání v běžných ZŠ 4797 dětí.

Článek

Pokud se k dětem, jež nedokončí ZŠ, připočtou žáci speciálních škol, kteří i v případě úspěšného absolvování mají jen takzvané základy vzdělání, tak školy bez základního vzdělání ukončilo 5460 žáků. To je 6,7 procenta žáků, kteří ZŠ opustili.

Ti, kteří základního vzdělání nedosáhli, si ho mohou doplnit ve speciálních kurzech.

Stop v osmé třídě

Velká část neúspěšných končí v osmé třídě. Loni to bylo 3241 dětí, předloni 3192 a ještě o rok dřív 3113 žáků. V sedmé třídě skončilo loni s povinnou školní docházkou 780 dětí, ve školním roce 2016/2018 to bylo 775 školáků a rok předtím 675 žáků.

V nižších ročnících končí děti spíše výjimečně, jde o jednotlivce. Pokud rodiče v šesti letech dítě do školy nezapíšou, hrozí jim pokuta 5000 korun.

Současná devítiletá docházka funguje od roku 1995. Platí nejvýše do konce školního roku, ve kterém dítě oslaví 17. narozeniny, a týká se nejen všech občanů ČR, ale i cizinců, kteří v Česku pobývají déle než 90 dní.

Zhruba 9300 českých dětí se loni vzdělávalo v zahraničí nebo na zahraniční škole v ČR. I v takových případech by měly být zapsány také do české školy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám