Hlavní obsah

Jak přerušit vesmírnou misi, když dojde u lodi k vážné anomálii

Novinky,

V dubnu došlo na floridském mysu Canaveral při testu lodi pro přepravu posádek Crew Dragon ke zničení její prázdné kapsle. Později to potvrdila i společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, které plavidlo patří. Firma vzniklý výbuch označila za „anomálii“. Jakým způsobem mají fungovat systémy pro přerušení startu mise v případě nouze, zvlášť kdyby tam byla přítomna lidská posádka?

Přerušovací mechanismy u vesmírných kapslíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle serveru Space.com bývají kosmické mise s posádkou obvykle přerušeny při startu či letu buď metodou „táhnout“, anebo metodou „tlačit“.

Ta první je nejstarším přerušovacím mechanismem. Kapsle, které jej využívají, mají na své špičce přídavné raketové motory. Tyto trysky v případě přerušení mise odtáhnou kapsli „nahoru do bezpečí“, tedy pryč od rakety poté, co se od ní oddělí.

Novější kapsle, jako je právě Crew Dragon od SpaceX, používá druhý mechanismus. Přídavné motory má umístěné zvenku na boku kapsle a dalších osm motorů má uvnitř v trupu. Jde konkrétně o statické záchranné motory SuperDraco. Ty pomáhají odtlačit kapsli od rakety.

Podle zakladatele společnosti Elona Muska jsou tyto motory a též padáky navrženy tak, aby zajistily bezpečné přistání.

Podobně metodu „tlačit“ využívá podle agentury Reuters i vesmírná loď CST-100 Starliner společnosti Boeing. Její kapsle jsou ale na rozdíl od lodi Crew Dragon vybaveny čtyřmi motory jménem RS-88 od firmy Aerojet Rocketdyne.

Cesta zásobovacího korábu SpaceX k ISS

Co se týká nejnovějších aktivit SpaceX, v pondělí 6. května její jiná – nákladní – loď Dragon dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde ji zachytilo robotické rameno Canadarm2, které slouží k jejímu připojení k orbitální laboratoři.

Dragon na ISS dopravil 2,5 tuny zásob, paliva i zařízení k dalšímu výzkumu a k  vědeckým experimentům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 po odkladech konečně odstartovalaVideo: Reuters

Na oběžnou dráhu plavidlo v sobotu po několika vynucených odkladech vynesla raketa Falcon 9.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám