Hlavní obsah

Stovka českých vědců podpořila stávku středoškoláků kvůli ochraně klimatu

Praha

Více než sto českých vědců a akademiků podpořilo páteční stávku středoškoláků, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí. Žáci z několika českých měst se 15. března přidají ke globální akci Friday for future, při níž studenti v řadě zemí od loňského září protestují po vzoru nyní šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.

Foto: René Volfík, ČTK

Fyzikální chemik Pavel Jungwirth, iniciátor prohlášení, které podpořilo stávku středoškoláků, jež má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu.

Článek

„V situaci, kdy v produkci oxidu uhličitého na obyvatele stále patříme mezi největší světové znečišťovatele, se nemůžeme tvářit, že se nás problém změny klimatu netýká,” uvedli vědci v prohlášení, které inicioval fyzikální chemik Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Dokument pokračuje sdělením, že „jen rychlým naplňováním konkrétních kroků, týkajících se například útlumu těžby a spalování uhlí, jakož i péče o zemědělskou půdu, lesy, vodu v krajině a dalších aspektů klimatické adaptace, se nám může podařit předat zemi dalším generacím tak, abychom stávkujícím středoškolákům a jejich vrstevníkům zcela nezkazili budoucnost”.

V průběhu 12 let je třeba snížit celosvětové emise CO2 o téměř 60 procent, jinak oteplení překročí hranici 1,5 °C a riziko rozsáhlých nevratných změn se výrazně zvýší.
Alexander Ač, klimatolog

Klimatolog Alexander Ač soudí, že změnám klimatu nepřikládá svět náležitý význam a dosavadní snahy o řešení jsou nedostatečné. „Proto považují aktivní přístup mladých lidí za zcela legitimní,” konstatoval.

„V průběhu dvanácti let je potřeba snížit celosvětové emise CO2 o téměř 60 procent, jinak oteplení překročí hranici 1,5 stupně Celsia a riziko rozsáhlých nevratných změn se výrazně zvýší,” dodal.

Přihlásilo se přes 2500 českých středoškoláků

I studenti si myslí, že reakce politiků na vědecká varování neodpovídají závažnosti situace. Příkladem může být prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny či neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou.

Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie. Odkazují se na zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN z loňského podzimu, podle které do dvanácti let hrozí planetě ekologický kolaps. Vyzývají proto politiky, aby ihned provedli potřebné kroky ke snížení emisí.

V Česku se k iniciativě přidala nejprve trojice středoškoláků z Prahy a Brna, postupně se začali přidávat studenti z Ostravy, Olomouce, Liberce a dalších měst. Páteční stávka v několika městech nebude mít jednotnou podobu, závisí na zúčastněných, zda zvolí shromáždění, pochod nebo jinou formu protestu. Zatím se k protestu přihlásilo přes 2500 českých středoškoláků.

Švédská školačka na konferenci vyzvala mladé k ochraně klimatuVideo: Novinky/Reuters

Celosvětové stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thunbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

Reklama

Související články

Tání v Antarktidě nabralo na tempu

Ledovce v Antarktidě tají dnes šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Podle deníku The Independent to ukázala studie...

Výběr článků

Načítám