Hlavní obsah

Ženy válcují muže, jsou vzdělanější

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České ženy jsou stále vzdělanější. Mezi mladými Češkami je přes 40 procent vysokoškolaček, což je téměř o 13 procent více než mezi mladými muži. Vyplynulo to ze šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ), který srovnal vývoj mezi lety 2010 a 2017, kdy přibylo 270 tisíc vysokoškolaček a 164 tisíc vysokoškoláků.

Foto: Profimedia.cz

Mezi lety 2010 a 2017 přibylo 270 tisíc vysokoškolaček.

Článek

Více vysokoškoláků mužů je pouze mezi seniory. Ve věku nad 65 let má titul 17 procent mužů a jen osm procent žen, uvedl Marek Řezanka z oddělení pracovních sil ČSÚ.

Ženy rovněž častěji než muži mluví nejméně dvěma jazyky. Přesto mají menší mzdy. Ženy s titulem braly zhruba o čtvrtinu méně než muži, vyučené pak o víc než čtvrtinu méně.

Přibylo žen, které jsou pro své zaměstnání překvalifikované, a je jich více než mužů.
Dalibor Holý, Martina Šimůnková, ČSÚ

Ještě v roce 2004 bylo nedostatečně kvalifikovaných pro vykonávanou pozici 26 procent žen oproti 15 procentům mužů. Následovala však expanze pomaturitního a vysokoškolského vzdělávání, ve kterém začaly být aktivnější dívky. To se následně odrazilo i na trhu práce.

„Ubylo nedostatečně kvalifikovaných žen, ale zároveň také přibylo žen, které jsou pro své zaměstnání překvalifikované, a je jich více než mužů,“ uvedli ve své analýze Dalibor Holý a Martina Šimůnková z ČSÚ.

Zatímco v roce 2004 bylo mezi muži 19 procent s maturitou nebo vyšším vzděláním a mezi ženami 18 procent, v roce 2016 to bylo 21 procent u mužů a 24 procent u žen. Nad muži převažují zaměstnané ženy jak s maturitou, tak s vysokoškolským diplomem.

V Česku současně výrazně ubývá lidí se základním vzděláním či vyučením bez maturity. Počet mužů s výučním listem bez maturity klesl od roku 2010 do roku 2017 o 139 tisíc, informovali statistici.

V absolutních číslech je stále více mužů podnikatelů než žen. Od roku 2010 ale vzrostl počet podnikatelek o 43 tisíc, kdežto počet podnikatelů klesl.

Vyšší vzdělání otevřelo ženám cestu k významným pracovním postům, ale bez odpovídajícího finančního ocenění, upozornili statistici. Ženy v ČR i přes růst mezd stále vydělávají méně než muži. V roce 2017 měly medián mezd nižší o 4500 Kč. Největší rozdíly v odměňování jsou právě mezi muži a ženami s vysokou školou, ale také mezi vyučenými. V roce 2010 se mediánový výdělek lišil o 19 procent, předloni o 15 procent.

Ženy obvykle pracují v oborech s nižšími výdělky, zdůvodňují rozdíl ekonomové. Do výše výdělku se promítá i pracovní pauza kvůli rodičovské a péči o děti. Ženy, zejména ty mezi 30. a 44. rokem, v Česku nejvíce využívají zkrácené pracovní úvazky, což souvisí s péčí o děti.

Nicméně český podíl zkrácených pracovních úvazků patří k nejnižším v Evropě (kolem sedmi procent). V Německu a Rakousku se jejich podíl pohybuje kolem 30 procent, v Nizozemsku kolem 50 procent.

Zájem o další vzdělávání

Češky a Češi mají zájem na vzdělávání i po ukončení škol. Dál se učí 37 procent žen a 42 procent mužů. Muži se většinou vzdělávají kvůli práci, ženy kombinují pracovně zaměřené vzdělávání se zálibami.

Nejméně dvěma cizími jazyky v Česku mluví něco přes 30 procent mužů a téměř dvě pětiny žen. ČR je tak zhruba na průměru EU. Žádný jazyk neumí asi pětina lidí v ČR.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Jaké máte nejvyšší ukončené vzdělání?
Základní vzdělání
2,8 %
Střední odborné vzdělání s výučním listem
4,7 %
Středoškolské vzdělání
33,6 %
Vyšší odborné vzdělání
2,8 %
Vysokoškolské vzdělání
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám