Hlavní obsah

Univerzita Palackého se snaží reagovat na trh práce, nabízí nové studijní programy

Novinky,

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci patří k vysokým školám v ČR, které získaly takzvanou institucionální akreditaci. V návaznosti na to změnila strukturu nabízeného studia a otevírá pro uchazeče nové a dle svých slov moderní studijní programy zohledňující aktuální požadavky trhu práce, kde chybějí zaměstnanci v pedagogických či lékařských profesích.

Foto: archív UP

Budova Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ilustrační foto

Článek

Lékařská fakulta UP navyšuje počet přijatých studentů Všeobecného lékařství o 15 procent a nově nabízí jako jediná v tuzemsku navazující magisterský program Veřejné zdravotnictví v kombinované formě, zaměřující se na oblast ochrany a podpory zdraví či prevenci nemocí.

Nelékařské zdravotnické profese

Fakulta zdravotnických věd (FZV) reaguje na změny v legislativě týkající se nelékařských zdravotnických profesí a otevírá bakalářský studijní program Ergoterapie.

Nově se uchazeči mohou hlásit i na bakalářské studium Pediatrické ošetřovatelství, které připravuje pro výkon povolání dětské sestry.

„Jako první v Česku jsme otevřeli navazující magisterský program pro radiologické asistenty Zobrazovací technologie v radiodiagnostice. Zároveň jsme inovovali navazující magisterské studium pro fyzioterapeuty, jež nyní umožňuje získání specializované způsobilosti,“ uvedla Alena Cholinská, vedoucí studijního oddělení FZV.

Vzdělávání učitelů

Přírodovědecká fakulta přichází s Přístrojovou a počítačovou fyzikou a Mezinárodními rozvojovými a environmentálními studii. Aktuálně otevírá i kombinovatelné programy nesoucí přívlastek „pro vzdělávání“, které jsou určeny pro budoucí učitele.

Foto: Univerzita Palackého - Gabriela Knýblová

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Sama Pedagogická fakulta UP nabízí nové studijní programy respektující nejmodernější trendy ve vzdělávání pedagogů. Nově má v nabídce Muzikoterapii, dále inovovala Sociální pedagogiku či Speciální pedagogiku.

Fakulta tělesné kultury připravuje bakalářský program Pedagogika volného času se zaměřením na sport.

Foto: Univerzita Palackého - Gabriela Knýblová

Budova Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Filozofická fakulta (FF) zahájí bakalářský program Vietnamská filologie s intenzivním jazykovým kurzem. Nabízí také transformované studijní programy se specializací.

„Jde o Českou filologii se zaměřením na editorskou práci ve sdělovacích prostředcích, Francouzskou filologii se zaměřením na aplikovanou ekonomii, Indonéská studia se zaměřením na cestovní ruch, Polskou/Ruskou/Ukrajinskou filologii se specializací na překladatelskou a hospodářskou praxi, Mezinárodní vztahy a bezpečnost, Politickou komunikaci a politický marketing, Religionistiku nebo Mediální studia,“ sdělila vedoucí studijního oddělení FF Pavlína Grigárková.

Výuka evropského práva

Na potřeby pracovního trhu reaguje rovněž právnická fakulta, která upravila skladbu a obsah předmětů v programech Právo, Právo ve veřejné správě a Evropská studia se zaměřením na evropské právo.

Foto: Univerzita Palackého - Imrich Veber

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

A například Cyrilometodějská teologická fakulta láká na nové bakalářské studium Náboženství se zaměřením na vzdělávání, které má zájemce připravit k vykonávání činností katechety či pastoračního asistenta.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Institucionální akreditace platí na 10 let, jako první ji u nás získala Univerzita Karlova, poté brněnská Masarykova univerzita, zmíněná Univerzita Palackého, Univerzita Pardubice, Vysoká škola ekonomická v Praze a Ostravská univerzita.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám