Hlavní obsah

Revoluce v dopravě: Nový solární letoun má ve vzduchu vydržet rok

Novinky,

Švýcarští vývojáři začali testovat nové solární bezpilotní letadlo, které by mělo podle nich ve vzduchu vydržet bez pomoci až rok. První fáze testů stroje dopadla úspěšně, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švýcarsku testovali solární bezpilotní letoun, který by měl ve vzduchu vydržet rokVideo: Reuters

 
Článek

Zařízení používá řídicí algoritmy k určitému malému pohybu svých dvou křídel, aby mohlo setrvávat ve vzduchu. Pohánět ho má sluneční energie.

Letoun nazvaný The High Altitude Pseudo Satellite (HAPS) ApusDuo se dle Švýcarů může dostávat do značných nadmořských výšek, konkrétně i 20 kilometrů, což je cíl. Tedy více, než běžná komerční letadla. Dopravní letouny se pohybují maximálně ve výšce kolem 13 kilometrů, ale obvykle i výrazně méně.

Sledování počasí i nezákonné činnosti

Již tento prototyp má schopnost monitorovat povrch Země jako různé drony a odesílat užitečné informace pomocí internetové či radiové komunikace.

Záměrem je, aby daná nová technologie později rozšířila možnosti monitorování podmínek prostředí, počasí nebo i nelegální činnosti v oblastech s omezenou infrastrukturou, jako jsou například severní a jižní pól, pouště a tropické lesy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám