Hlavní obsah

Některé lékařské fakulty chystají změny u přijímaček

Praha

Řada lékařských fakult v příštím akademickém roce změní způsob přijímání nových studentů. V souvislosti se záměrem vlády navýšit počet mediků o 15 procent chtějí zajistit, aby se na školy dostávali i nadále co nejkvalitnější uchazeči. Připravují i personální a organizační opatření pro vyšší počet posluchačů. To, zda absolventi medicíny zůstanou v ČR, bude podle škol záviset na tom, jaké zde budou mít podmínky pro práci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budova Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Archivní snímek

Článek

Třetina českých lékařů bude v roce 2020 starších 60 let a počty absolventů opouštějících fakulty v té době nestačí nahradit ani lékaře odcházející do důchodu. Se zvýšením počtu studentů o 15 procent proto počítá plán, který schválila vláda. Fakulty by tak měly dostat příští rok o 700 milionů korun navíc. Akční plán má trvat 11 let a počítá s rozdělením celkem 6,8 miliardy Kč.

Například 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze již v říjnu připravila v reakci na plánovaný růst počtu studentů řadu náborových novinek.

„Pro příští akademický rok je jednou z novinek zvýšení bonifikace za matematiku z 20 na 30 bodů. Další je bonifikace za úspěchy ve znalostních olympiádách z předmětů, které jsou základem pro přijímací řízení (chemie, fyzika, biologie)," uvedla tehdy mluvčí fakulty Petra Klusáková. Týkat se to bude oborů všeobecného a zubního lékařství. [celá zpráva]

Znalostní testy v Plzni

Na lékařské fakultě UK v Plzni budou muset od příštího roku všichni uchazeči podstoupit znalostní testy, jejichž výsledky budou jediným kritériem pro přijetí ke studiu. „Poprvé tak studenti nebudou přijímáni jen na základě výsledků středoškolských vysvědčení, tedy bez přijímacích zkoušek,“ konstatovala Barbora Černíková z oddělení vnější komunikace dané fakulty.

Škola se podle ní snaží také o zvýšení atraktivity studia založením Juniorské fakulty pro nadané středoškoláky, která začne fungovat 15. prosince.

Určité změny v přijímacím řízení potvrdila i asistentka děkana 2. lékařské fakulty UK Marie Hejlová. „Chystáme pro uchazeče i příjemné překvapení, které pochopitelně nemůžeme prozradit,“ napsala pro ČTK.

Tato fakulta se nechystá navyšovat počet studentů v kruhu, ale hodlá zvýšit počet studijních kruhů. Podle Hejlové tím chce zachovat příznivý poměr studentů na jednoho pedagoga i interaktivní charakter výuky.

Změny nebudou všude

Beze změn v přijímacím řízení budou lékařské fakulty v Hradci Králové (taktéž UK) a na olomoucké Univerzitě Palackého. Zatím není přesně známo, jak tomu bude na 3. LF UK, Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně či na Ostravské univerzitě.

Foto: Univerzita Palackého

Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Zástupci fakult se každopádně shodují, že odchodu absolventů do zahraničí může zabránit hlavně vytvoření vhodných podmínek pro práci lékařů v ČR.

„Nejsou to jen podmínky ekonomické, ale také stabilizace specializačního vzdělávání. Všechny změny však závisejí na rozhodnutí vlády, parlamentu a resortních ministerstev, nikoliv lékařských fakult,“ řekl proděkan LF v Hradci Králové Jiří Petera.

V loňském školním roce v Česku studovalo dle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21 tisíc lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. Mezi studenty bylo asi 3400 samoplátců. Lékařské fakulty přijímají zhruba každého desátého až patnáctého zájemce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám