Hlavní obsah

NASA ukázala nové posádky i skafandry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) v pátek zveřejnila jména posádek komerčních kosmických lodí firem Boeing a SpaceX. Vzlétnout by na jejich palubách mohli už v příštím roce. Současně ukázala i nové skafandry od obou společností.

Foto: Richard Carson, Reuters

Devět astronautů, kteří poletí na nových lodí do vesmíru. Na snímku jsou Victor Glover, Robert Behnken, Michael Hopkins, Douglas Hurley, Nicole Mannová, Eric Boe, Christopher Ferguson, Josh Cassada a Sunita Williamsová.

Článek

Na duben příštího roku je podle NASA plánován test plavidla SpaceX Crew Dragon. Řídit jej budou Bob Behnkem a Doug Hurley, kteří se stali astronauty v roce 2000.

V nově vyvinutém stroji Boeing CST-100 Starliner zasednou při testovacím letu pravděpodobně v polovině příštího roku astronauti Eric Boe, Chris Ferguson a Nicole Aunapu Mannová.

I mezi čtyřmi osobami vybranými pro první lety nových strojů na mezinárodní orbitální stanici ISS figuruje žena. Sunita Williamsová do vesmíru letěla už čtyřikrát, strávila tam 322 dní a sedmkrát vystoupila do volného prostoru. Pobyla v něm 50 hodina 40 minut, což je ženský rekord. „Poprvé od roku 2011 už jsme jen kousek od toho, abychom na amerických raketách z amerického území vyslali americké astronauty,” prohlásil při slavnostním představení devíti členů posádek šéf NASA James Bridenstine.

Foto: Richard Carson, Reuters

Astronaut Eric Boe

Od ukončení provozu raketoplánů létají američtí astronauté na ISS na palubách ruských kosmických lodí sojuz.

Před testovacími lety s posádkami se budou stroje Starliner a Crew Dragon testovat bez lidí na palubě. „Obě společnosti uvedly, že trvají na letech bez posádek, aby měly jistotu, že integrované rakety a systémy plavidla a ty pro zpáteční cestu pracují tak, jak byly navrženy,” uvedla šéfka programu komerčních posádek při NASA Kathy Luedersová.

Foto: Richard Carson, Reuters

Skafandr firmy Boeing

Data z těchto zkoušek budou následně vyhodnocena a při bezproblémovém výsledku přijdou na řadu testy s posádkami. Po jejich dokončení NASA opět zanalyzuje veškerá data, aby ověřila, zda výkon systémů odpovídá jejím požadavkům. Pak už nic nebude bránit tomu, aby se komerční kosmické lodě zapojily do pravidelných misí v rámci obsluhy ISS.

Foto: Richard Carson, Reuters

Skafandr společnosti SpaceX

Reklama

Výběr článků

Načítám