Hlavní obsah

Mezinárodní chemická olympiáda oslaví v Česku své jubileum

– Praha
Novinky,

V Česku a na Slovensku začne ve čtvrtek 19. července jubilejní, 50. ročník Mezinárodní chemické olympiády, potrvá do 29. července. Účastníci si připomenou počátky této soutěže pro talentované středoškoláky, první ročník se konal v bývalém Československu roku 1968, těsně před vpádem vojsk Varšavské smlouvy. Tehdy se zúčastnilo 18 studentů ze tří států současné visegrádské čtyřky, letos do Prahy a Bratislavy přijede přes 300 soutěžících ze 76 zemí.

Foto: VŠCHT Praha

Loni hostilo soutěž Thajsko.

Článek

Slavnostní zahájení soutěže se uskuteční v Bratislavě ve Staré Tržnici 20. července, vítězové pak budou oceněni na slavnostním vyhlášení výsledků, které se koná o osm dní později v pražském Rudolfinu.

„Formálně platí, že první den olympiády (19. července) jsou přílety a druhý den úvodní ceremoniál, totéž na konci – 28. července zakončení a 29. července, oficiální poslední den olympiády, odlety,“ vysvětlil pro Novinky mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze Michal Janovský.

Právě tato škola byla pověřena organizací olympiády, slovenskou část programu má na starosti Univerzita Komenského v Bratislavě.

Foto: VŠCHT Praha

Poprvé se mezinárodní chemické klání odehrálo v Praze.

„Možnost organizovat Mezinárodní chemickou olympiádu je velké privilegium. V loňském roce v Thajsku se ceremoniály konaly pod dohledem královské rodiny. Příští ročník 2019 v Paříži pro změnu zaštítí nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn,“ poznamenal rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Navázat na loňský úspěch

Jednotlivé reprezentační týmy prošly náročným výběrem v národních kolech, tvoří je ve finále obvykle čtyři nejtalentovanější studenti v oboru chemie.

Českou republiku budou reprezentovat Miroslava Novoveská z Plzně, Jan Obořil z Brna, Josef Tomeček ze Slavičína a Richard Veselý z Prahy. Hlavními motivy teoretických a praktických úloh v laboratořích z počátku roku byly reakce plynů, chemické inženýrství nebo DNA. [celá zpráva]

Foto: VŠCHT Praha

Z předloňské Mezinárodní chemické olympiády, která se konala v Gruzii.

Na aktuální letní olympiádě jsou pro ně a další soutěžící připraveny celkem tři praktické úlohy v laboratořích a osm úkolů teoretických.

Právě na loňský úspěch v Thajsku budou chtít letošní čeští účastníci navázat, případně skóre ještě vylepšit. Před rokem získali středoškoláci z ČR čtyři medaile. [celá zpráva]

I akce pro veřejnost

Kromě odborné soutěže je pro soutěžící a jejich mentory připraven doprovodný program s řadou poznávacích výletů a sportovních aktivit. Největší akcí bude ve středu 25. července takzvaná Summer IChO Party v pražských Dejvicích. Hudební produkci obstarají kapely Tata Bojs, Kašpárek v rohlíku a zpěvačka Debbi, dále jsou připraveny interaktivní chemické pokusy či velká ohnivá show, prezentace elitní protichemické jednotky Armády ČR. Tato akce je volně přístupná veřejnosti.

„Olympiádu jsme připravovali dva roky. Jedná se o jubilejní ročník a zároveň slavíme 100 let od založení Československa, takže jsme chtěli naplnit očekávání a připravit pro hosty program, jaký olympiáda ještě nezažila,“ uvedl hlavní organizátor Petr Holzhauser z VŠCHT.

Foto: VŠCHT Praha

Hlavní organizátor za ČR Petr Holzhauser

Význam olympiády s rozpočtem přesahujícím 40 miliónů Kč si uvědomují i zástupci českých institucí. S finanční podporou a záštitou dle VŠCHT neváhalo ministerstvo školství, Magistrát hl. města Prahy, Praha 6, Český olympijský výbor a řada velkých soukromých subjektů v čele s hlavním partnerem, rafinérskou a petrochemickou společností Unipetrol.

Zajímavosti z historie Mezinárodní chemické olympiády (IChO)
1968 – První ročník olympiády, 18 soutěžících ze tří zemí světa.
1971 – Jediný ročník, kdy se IChO nekonala (politické důvody).
1977 – Poprvé byly úspěšným soutěžícím předávány olympijské medaile.
1980 – Olympiáda se poprvé konala na západní straně železné opony, konkrétně v Rakousku.
1987 – Počet soutěžících poprvé překročil hranici 100.
1988 – Olympiáda přivítala historicky první asijské soutěžící.
1998 – Poprvé se konala na jižní polokouli, a to v Austrálii.
2002 – První soutěžící z Afriky (Egypt).
2018 – Poprvé organizují olympiádu dvě země společně, poprvé více než 300 účastníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám