Hlavní obsah

Nechte děti běhat 15 minut denně a uvidíte zázraky, radí Skotové

Novinky, luk

Na 3600 škol z 35 zemí světa zavedlo v posledních letech program nazvaný Denní míle. Spočívá v tom, že učitelé vezmou děti během jedné vyučovací hodiny na hřiště, kde patnáct minut chodí nebo běhají. Ty, které běží, obvykle urazí zhruba 1600 metrů, tedy jednu míli. A hodnotící studie skotských vědců naznačuje, že pouhých patnáct minut pohybu denně stačí k významnému posílení kondice a předcházení obezitě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Univerzity ve Stirlingu a v Edinburghu se rozhodly podrobit tuto aktivitu zkoumání. Vědci zkoumali 391 dětí od 4 do 12 let ve dvou skotských školách během školního roku. Jedna škola právě Denní míli zaváděla, druhá to neměla v plánu.

Na začátku i na konci studie prošly děti zátěžovými testy, měřila se u nich úroveň fyzické aktivity, délka času stráveného vsedě a tělesný tuk. Děti ze školy, která pravidelný běh zavedla, v zátěžovém testu uběhly zhruba o 40 metrů víc a jejich tuková vrstva se zmenšila o 4 procenta.

Běhající děti sice měly o patnáct minut denně méně na učení, na jejich školním prospěchu se to ale projevilo pozitivně. Cvičení totiž zvyšuje soustředění a zlepšuje pozornost během výuky. Do budoucna se vědci chtějí soustředit na to, zda pravidelná čtvrthodinka běhu funguje stejně dobře u malých i u větších dětí nebo u žáků různého sociálního původu.

Děti tloustnou

Počet dětí s nadváhou se v uplynulých desetiletích dramaticky zvýšil. U těchto dětí je přitom vyšší riziko, že do budoucna onemocní cukrovkou 2. typu nebo kardiovaskulárním onemocněním. A nejméně od 80. let také platí, že se zhoršuje fyzická kondice dětí. Dnešní děti nedokážou běžet bez zastavení tak dlouho, jak to dokázali jejich rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám